”Jag vill längta tillbaka till jobbet”

Uppdaterad 2014-09-23 | Publicerad 2014-09-16

Mia Törnblom svarar på läsarnas frågor om inre hälsa

Skriv till Mia! Har du ett huvudbry som du vill att Mia Törnblom ska hjälpa dig med? Mejla oss på mia.wellness@aftonbladet.se. Märk mejlet ”Fråga Mia!”.
 

Mia Törnblom skriver böcker, föreläser och utbildar tillsammans med sin man i ledarskap och medarbetarutveckling. I Wellness vill Mia inspirera, motivera och dela med sig av sina erfarenheter.

Hej Mia! Jag har ingen lust att börja jobba efter semestern. Så här är det varje år, men jag tycker att det känns värre och värre. Egentligen trivs jag med det jag gör, men jag trivs ännu bättre med att vara ledig. Så när hösten kommer är all motivation som bortblåst och det kan ta flera månader innan jag har kommit in i rutinerna igen. Därför försvinner allt det härliga med semestern plus att jag på något sätt förlorar ett par månader varje år. De går bara till åt till tristess och men­ingslöshet. Jag kanske låter dramatisk men har så himla svårt att komma i gång igen. Samma visa varje höst. Kan du hjälpa mig att hitta lust och mening igen?

Maja

SVAR:  Hej Maja! Tack för din ärliga fråga.

Jag trivs precis som du väldigt bra med att vara ledig och jag är övertygad om att väldigt många är som du och jag i denna fråga. Och visst vore det drömmen, att alltid få vara led­ig, att slippa gå till jobbet och bara kunna njuta av allt fantastiskt i naturen och världen!

Eller? Skulle det verkligen vara fantastiskt? Är det inte hela poängen med ledigheten, att den just kommer som en be­löning efter en längre period av arbete, arbete som ju absolut kan vara skittråkigt, svårt och jobbigt men samtidigt ger så oerhört mycket.

Vi mår bra av att prestera på jobbet, det stärker både själv­förtroendet och självtilliten. På jobbet gör vi nytta, är behövda och löser andras och egnas problem. Skulle vi inte arbeta skulle vi förmodligen inte alls njuta av ledigheten på samma sätt. Det är just det som är vinsten med semestern – den är en belöning för det arbete vi utfört. Jag vet inte hur gammal du är, det kan vara så att du närmar dig pensionsålder och då är det inget konstigt alls att du känner som du gör. Har vi arbetat ett helt liv har vi gjort oss förtjänta av vår totala ledighet. Men om du i stället har ett antal år kvar till pension så är det faktiskt lite dramatiskt (och lite korkat…) att tänka som du gör.

Känns det tungt när väckarklockan ringer? Påminn dig om varför du tycker om ditt jobb och du ska se att du genast börjar le!

Du ber om råd att hitta men­ingen och lusten, och vägen dit går genom acceptans. Att du accepterar att arbete är en självklar och viktig del av ditt liv. Ju mer du tillåter dig att känna efter hur gärna du skulle vilja vara ledig längre desto trögare är det att börja jobba igen.

För att hitta motivationen kan du skriva ner vad vinsterna med ditt jobb är: Varför arbetar du? Vad är roligt på ditt jobb? Vad gör du för nytta? Vad gör du för andra? Vad kan du bli bättre på?

Det finns en massa frågor du kan svara dig själv på för att hitta tillbaka till motivationen, men om inte det skulle fungera så kanske du ska söka upp några arbetssökande som skulle göra allt i världen för att få byta med dig. Fråga dem hur det känns att inte ha ett arbete att gå till, hur det känns att inte vara behövd, hur det känns varje gång någon frågar ”vad jobbar du med?”. Jag lovar att du kommer få distans till din egen situation.

Och, kanske viktigast av allt, du behöver träna på att vara i stunden i stället för att din semester kastas bort av att du bara tänker på att den snart är slut. Njut av varje stund, varje möjlighet, njut av att du slipper ställa väckarklockan och av den galna värm­en vi haft i sommar. Och njut av att vi lever i Sverige där de flesta av oss har väldigt mycket längre semester än de flesta människor någonsin kommer att få.

Visst har du rätt att känna dig trött och omotiverad men helt ärligt så låter det lite självömkande, tids nog får vi riktiga motgångar i livet som vi behöver kraft att hantera. Att det är tungt att börja jobba är inte en riktig motgång.

Så hittar du jobbmotivation

Skriv på ett papper allt som är bra med ditt jobb. Tänk inte på det negativa utan lyft fram det positiva, det som får dig att tycka om ditt arbete.

Sätt dig in i en arbetslös persons situation. Hur skulle det kännas att förlora ditt jobb? Skulle du bli så mycket lyckligare om du var arbetslös?

Passa på att njuta när du är ledig! Börja inte räkna ner dagarna till jobbstart så fort du stämplar ut. När du lever i nuet kommer du att känna dig mycket mer utvilad och nöjd.

Följ ämnen i artikeln