Mia Törnblom: ”Nu är vi nybörjare mest hela tiden”

Uppdaterad 2015-05-26 | Publicerad 2015-05-25

Mia Törnbloms krönika

Mia Törnblom är Wellness krönikör och expert på inre hälsa

I går satt jag i ett möte med en vd för ett företag som de senaste åren genomgått en stor förändring, både när det gäller verksamheten och vilken personal de vill rekrytera. Tidigare sökte de personer med en viss kunskap. Nu söker de i stället personer som är bra på en viss sak och gärna ännu bättre på att lära nytt. Med andra ord – de söker modiga, förändringsbenägna, trygga och flexibla personer som inte bara accepterar förändring, helst ska de både vara briljanta i ovisshet och älska allt nytt som sker.

Det är en spännande tid vi lever i, och samtidigt är denna tid för många också ganska skrämmande. Jag tror inte att jag någonsin träffat en person som upplevt att hon har för mycket tid över, att arbetet tar för lite av hennes tid.

De jag möter säger däremot ofta att de önskar att dygnet skulle ha fler timmar. De flesta beskriver en vardag i högt tempo, med många val och mycket information som vi varje dag behöver förhålla oss till. Som om inte det var nog tar vi dessutom dagligen en massa beslut – vissa dagar upp till 10 000 stycken, har jag lärt mig av min goda vän doktor Ari Riabacke – och för att vi ska klara av att ta så här många beslut behöver många av dem ske per automatik.

De val och beslut som inte sker automatiskt, de vi behöver sätta oss in i och medvetet tänka till kring, de besluten är såklart mycket mer krävande. Ju bättre vi blir på att utföra en prestation desto mindre kraft tar den av oss. Med andra ord, ju längre tid vi får lägga på att göra en sak på samma sätt desto mindre kraft tar den av oss. Men den tid när vi hade möjlighet att lägga väldigt mycket tid på att göra det vi gör på exakt samma sätt som vi alltid gjort, och den mentala vila det innebär, håller helt och hållet på att försvinna.

Numera är vi i stället nybörjare mest hela tiden.

Den moderna arbetsplatsen kräver helt andra saker av oss. Den kräver att vi är mentalt starka och trygga i oss själva för att på bästa sätt hantera både tempo och förändring på bästa sätt. Är vi inte det blir allt nytt vi behöver sätta oss in i för ansträngande och för slitsamt. Det är inte alls konstigt att fler och fler blir utbrända och slutkörda.

Trots att vår tid ser ut så här så behöver jag väldigt ofta förklara att

det jag arbetar med – utbildningar i självledarskap – inte är till för svaga eller sköra personer, utan att det i stället handlar om kompetensutveckling, att det handlar om att få kunskap, metoder och tekniker för att vara den modiga, den flexibla, den trygga och den handlingskraftiga.

Det är lätt att vara mentalt stark när vi vet exakt vad vi ska göra, vad som väntar oss och hur det kommer att bli i morgon. Konsten är att behålla sin mentala styrka i motgång, högt tempo och oviss förändring. Vill vi bli bra på det så måste vi såklart träna, konstigare än så är det inte.