Pernilla: Jag har fått tillbaka mitt liv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2002-08-06

Du är inte sämre för att du äter medicin

Vid varje mens blev Pernilla deprimerad. Svackorna blev djupare och djupare. När hon hade fött sitt andra barn ville hon skära upp handlederna.

Men tack vare antidepressiv medicin och terapi har livet vänt.

Glädjen är tillbaka. Pernilla Öberg med dottern Emma, 2,5 år i famnen, har sedan tonåren lidit av återkommande depressioner. Nu äter hon medicin dagligen och kan äntligen njuta av livet igen.

Det är svårt att tro att Pernilla Öberg, 33 år, för två år sedan satt på hallgolvet i pyjamas och bara grät.

Ständiga depressioner gjorde hennes liv till ett helvete.

I dag ser hon nyktert på tiden som deprimerad. Tack vare antidepressiva medel och en förstående sköterskas kognitiva hjälp.

– Elna, min sköterska, har varit ett oerhört stöd. Det låter som en klyscha men jag har fått tillbaka mitt liv, säger hon.

I dag ter sig Pernillas liv som de flesta andras. Hon har två barn, man och ett jobb som hon trivs med.

Depressionerna började redan i tonåren, alltid några dagar före mens blev Pernilla nedstämd, sorgsen, ledsen och irriterad. Med åren blev symptomen starkare.

– Jag ville faktiskt dö, men till skillnad från ”vanlig” depression hade jag några bra dagar varje månad då jag kunde hämta kraft.

Hand i hand med depressionerna utvecklade Pernilla bulimi, eller hetsätning.

– Jag fick ångest, skuldkänslor och dåligt samvete. Livet var pest.

Onormalt låg serotinhalt

Pernilla har alltid skrivit dagbok och listade ut att deppigheten alltid kom i samband med ägglossning och mens. Hon sökte därför länge hjälp hos gynekologer. Men vad ingen förstod var att hennes serotoninhalt var onormalt låg.

– De skrev ut p-piller och försökte med hormonbehandling. Men det blev bara värre.

Men på nyårsaftonen 1999 tyckte Pernilla att det fick räcka.

– Jag bestämde mig för att vara hemma och göra slut på allt. Men jag insåg samtidigt att något var fel, jag levde ju i harmoni.

Hon ringde vuxenpsykatrin i Falkenberg och fick prata med en sköterska som lyssnade. Kort därefter fick hon komma till en läkare som ställde diagnosen: premenstruell dysfori. Läkaren skrev ut antidepressiv medicin för att normalisera obalansen i hennes serotoninnivåer.

Nu äter Pernilla medicinen varje dag. Vid mens ökar hon dosen och efter minskar hon den. Livet har återvänt. Hon jobbar i eget företag som informerar om själens kemi. Att få andra att förstå att en depression kan bero på obalans i kroppen är ett viktigt syfte.

– Det här berör mig så mycket och jag tycker inte att man är en sämre människa bara för att man äter medicin, säger hon.

Pernillas 7 må bättre-tips

Malin Byström

Följ ämnen i artikeln