Unga har extrem sömnbrist

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-13

Hälften av alla skolungdomar sover så pass dåligt att skolorona nu agerar för att förändra situationen.

En ny amerikansk undersökning visar att hela 50 procent av ungdomarna i USA inte får tillräckligt med sömn och därmed lider av sömnbrist. Undersökningen är utförd på tonåringar i skolåren.

Men experter menar att anledningen till detta är att tonåringarnas inre biologiska klocka är programmerad att gå till sängs och kliva upp senare än vad andra grupper gör. Det gör att deras naturliga dygnsrytm inte passar ihop med skolans tider. Detta underskott på sömn har negativa konsekvenser på nästan allt som tonåringen gör under dagen. Och det har extremt negativ påverkan på kroppens sinnen, med exempelvis koncentrationssvårigheter som följd.

Anapssade skoltider

I USA har problemet blivit så stort att lärare börjat göra om och anpassa elevernas scheman efter deras sömnbehov. Undersökningar visar att hälften av alla skolungdomar sover 1,5 timmar mindre en det rekommenderade snittet sömntimmar per natt (åtta timmar) och att det har negativa konsekvenser på deras beteenden och prestationer både i och utanför klassrummet.

Många anser att anledningen till ungas trötthet är att de är lata och morgontrötta, men sömnexperter hävdar att så behöver inte vara fallet. En av dem är psykologen Michael Breus, som är specialist på sömnsjukdomar.

— Trötta ungdomar är inte bara trötta ungdomar, utan det här är ungdomar vars biologiska dygnsrytm är ur funktion, säger han.

Negativa konsekvenser

Tonåringarnas biologiska dygnsrytm innebär senare sängtider och längre sovmorgnar och det ställer till problem när det handlar om skolgången.

Ofta börjar skolan vid sju-åttatiden, vilket innebär att många elever kommer till skolan i ett halvsovande tillstånd och det har i sin tur konsekvenser, enligt Breus.

— Alla vet att ju mindre du sover desto mer lättirriterad blir du. Så när ditt barn, som sover sju timmar per natt men egentligen behöver åtta, nio timmars sömn hamnar han eller hon i en form av depression vilket kan ha stora effekter på hela deras välmående.

Sämre skolresultat

Breus menar att sömnbristen och depressionen kan leda till att barnet underpresterar i skolan och vid fysiska aktiviteter.

Breus säger även att det finns andra faktorer som bidrar till ungdomars sömnbrist. Internet som är öppet dygnet runt, koffeinhaltiga drycker och tv-spel är stora sömnbovar som vid för mycket användning sätter barnens naturliga rytm ur spel.

Gladare, piggare och godare humör

Breus tror att genom att rucka lite på skolans tider så kan det ske mirakel.

— Skolan är en plats där små förändringar kan ge dramatiska resultat. Det finns flera studier som visat att genom att lägga skolstarten senare på morgonen så ökar elevernas betyg.

Dessutom visade studierna att ungdomarna blev gladare, piggare och fick ett bättre och mer jämnt humör av denna förändring. Kort sagt, en förändring på 30 minuter gjorde stor skillnad.

Mer och nyttig frukost

Senareläggningen resulterade även i att ungdomarna åt mer frukost än tidigare. Och nyttigare. På en av de undersökta skolorna fördubblades mjölk -och flingor-konsumtionen, till fördel för mindre nyttig frukost. Slutsatsen som drogs var att man äter bättre och nyttigare efter en god natts sömn när kroppen blivit utvilad.

Till forskarna kommit fram till varför ungdomar behöver nio timmars sömn och inte åtta som vuxna, så är det enligt forskarna, upp till varje enskild familj att se till att deras tonåringar sover, för att ge dem ett så hälsosamt liv som möjligt.

Källa: VOAnews

Följ ämnen i artikeln