Bli mindful på minuten!

Publicerad 2014-08-19

TIPS! Befinn dig uppe bland molnen genom att slå på flight mode på mobilen och sätt ett alarm på fem minuter. Då kan du fokusera ostört på din medvetenhetsträning.

Stopp! Hur smakade egentligen middagen som du åt med din älskling? Och kvittrade fåglarna när du gick till jobbet i morse?

Om du inte kan svara på det är det dags att bli mer medveten. Wellness vet hur!

Mindfulness, medveten närvaro, är inte bara en meditationsform med rötter i buddhismen. De senaste åren har forskning tydligt visat att mindfulnessträning kan ha positiva effekter på både knoppen och kroppen.

Medveten närvaro kan hjälpa oss att notera hur mycket tid vi lägger på tankar som skapar spänningar i kroppen. Blir vi bättre på att notera både tankar och spänningar kan mindfulness hjälpa oss till bättre livskvalitet.

På senare tid har vetenskapliga studier också pekat på att rent kroppsliga funktioner kan påverkas positivt av medveten närvaroträning. Här är forskningsstödet inte lika starkt, men flera projekt pågår på området.

Forskaren Richard J. Davidson är professor i psykologi och psykiatri vid University of Wisconsin-Madison i USA.

I början av året publicerade han, tillsammans med flera forskarkollegor, en artikel som visade hur de lyckats dämpa inflammation med hjälp av ett åtta veckor långt mindfulnessbaserat träningsprogram (MBSR). Att öva mindfulness, skrev forskarna, kan i vissa fall vara mer effektivt för att minska inflammationssymtom än andra mer vedertagna program. 

Fysisk och psykisk hälsa hänger som bekant ihop. Kanske kan man förklara mindfulnessträning som ett sätt att få kropp och själ att jobba mer samstämmigt?

Har du inte testat ännu? Eller vill du kanske komma i gång? Då ska du pröva att göra de här tre enkla mindfulnessövningarna!

1. Som om du aldrig duschat

Ge dig själv extra tid i duschen på morgonen. Försök lägga märke till allt som sker. Knäppt kan tyckas, men försök. Känn vattnet mot huden och temperaturen. Hur känns händerna mot huden och doften av tvålen? Notera allt ungefär som om det var första gången i ditt liv du duschade och försök att bromsa tankarna som slinker i väg mot dagens bestyr och alla måsten.

2. Notera allt du gillar

Om man aktivt försöker lägga märke till saker man mår bra av – exempelvis en människa som ler mot en, solen som värmer, en kram från en vän – så lär sig hjärnan att lättare fånga upp liknande information framöver. Formulera det för dig själv inuti huvudet när det där lilla extra händer. Om du övar kommer du bli bättre och bättre på att hitta mer av det som ger dig glädje och tillfredsställelse i livet.

3. Bara andas

Sitt på golvet, gärna med benen i kors om du kan, eller på en stol. Andas lugnt och dra ner andetagen djupt ner i din mage. Försök att behålla din uppmärksamhet på andningen, luften som strömmar ut och in, långsamt. Om uppmärksamheten fladdrar i väg – dra den ner i magen igen med hjälp av andningen.

Källor: Brain Behaviour and Immunity, Psychoneuroendocrinology, 1177.se, psykologiguiden.se

MIA SAHL

Följ ämnen i artikeln