Så blir du fri från dina sömnbesvär

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-08-27

Vänta på tröttheten. Se till att du verkligen är trött när du går och lägger dig.

Kvinnor sover sämre än män. De lider oftare av sömnrubbningar och har svårare att koppla av.

Små barn, oro och stress är några av sömnmarodörerna.

Lider du av sömnstörning? Testa dig själv och lär dig att sova bättre.

Enligt en undersökning gjord av SIFO har mer än var sjätte svensk kvinna sömnproblem. Kvinnorna uppger att de flera gånger per vecka eller varje natt har svårt för att sova eller somna. Männen i sin tur verkar sussa gott, bara var sextonde man uppger i undersökningen att de har sömnproblem. Flera andra studier visar ungefär samma resultat, att kvinnor sover sämre än män.

Svårare koppla bort oro

– Ett av skälen är sannolikt att kvinnor har en annan ansvarsfunktion i jämförelse med män. De har en sämre möjligheter att koppla bort stressen och oron när de ska sova, säger professor Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska institutet i Stockholm.

När vi sover går vi automatiskt in i ett djupare avslappnat tillstånd. Andningen blir lugnare, hjärtfrekvensen minskar och kroppstemperaturen sjunker. En vuxen person behöver minst sju timmars sömn per natt, ett barn mer. Stress, oro, småbarn som påkallar uppmärksamhet eller störande ljud är några av orsakerna som kvinnorna själva har uppgett som orsaker till att deras sömn blir rubbad. En stor del uppger dessutom att de inte själva vet orsaken till att de sover dåligt – bara att de gör det.

Männen har inte alls samma problem.

– Kvinnan har ett större ansvar för familjen. De försöker lösa krav, problem och bekymmer när de ska sova. Männen kopplar av på ett annat sätt eller har lättare att koppla bort ansvarsfunktioner efter arbetet, fortsätter Torbjörn Åkerstedt.

Vaknar flera gånger

Den vanligaste sömnstörningen kallas insomni och innebär att man antingen kan ha problem med att somna, att man vaknar flera gånger under natten eller att man vaknar i ottan. Nästan en miljon svenskar lider av problemen, där de trötta kvinnorna alltså toppar statistiken.

– Man ska också komma ihåg att kvinnans hormoncykler kan påverka sömnen. Kvinnor som lider av pms har svårare för att sova.

Kvinnorna i SIFO:s undersökning uppger att de i många fall testat att äta sömnmedel för att få bukt med problemen. Det vanligaste är receptbelagda men även naturläkemedel mot sömnstörningar finns på kvinnornas nattduksbord.

– Sömnmedel är inget botemedel men kan hjälpa för stunden. Jag tycker att man i stället ska ta reda på orsakerna och eliminera de problemen, säger Torbjörn Åkerstedt.

Sov i en skön säng

Några råd är att försöka stressa av, att sova i en skön säng och att ha det svalt och mörkt i sovrummet. Att ge sig själv en ”bekymmersfri timme” innan läggdags är ett annat bra tips.

– Jag vet att det är lättare sagt än gjort, men det är viktigt att man försöker, uppmuntrar Torbjörn Åkerstedt.

I vissa fall kan det vara bra att gå i kognitiv beteendeterapi, som har visat sig mycket effektivt, eller att välja en behandling av ljus.

För lite sömn kan förutom extrem trötthet leda till minnes– och koncentrationssvårigheter. Dessutom har forskare sett att immunförsvaret blir sämre, att du kan drabbas av förändringar som liknar de vid diabetes typ 2 samt att ämnesomsättningen rubbas när du hamnat i en ond cirkel av sömnrubbningar.

VAD ÄR sömn- störning?

Två böcker för dig som vill veta mer

Länkar:

Malin Byström

Följ ämnen i artikeln