Så sköter du dina morötter – Bosse Rappne tipsar

Av: Kristofer Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Morötter – en av våra mest populära och lättskötta grönsaker.
Foto: Johnér/Sofia Nahringbauer
Morötter – en av våra mest populära och lättskötta grönsaker.

Jordgubbar, morötter och äpplen är de tre grödor som odlas på störst areal i Sverige.
Och morot är en av de mest populära trädgårdsgrödorna när vi odlar.
Morötter kräver minimalt med skötsel och alla kan lyckas.

Just ju spirar tiotusentals morotsplantor på Ulriksdals Slottsträdgård. Totalt står här här tiotusentals plantor med tre centimeters mellanrum, totalt 1 600 meter morötter. I väldigt raka och exakta led.

Slipper konkurrens

– En anledning till att man sår morötter i raka rader är för att ha koll på ogräset, så morötterna slipper konkurrens om ljus, vatten och näring, säger trädgårdsmästaren Bosse Rappne.

– Ogräs ska du ta när det är litet. Det är viktigt. Dra omkull ogräset, strax under jordytan när det är soligt för då blottlägger jag ju roten som i solen torkar och dör.

Fiberduk

Moroten behöver en solig växtplats utan annan växtlighet som konkurrerar om om vatten och näring. Frön sås på 1 centimeters djup med 3–5 centimeters avstånd. Avstånd mellan raderna omkring 30 centimeter så det är enkelt att rensa och skörda. Kan också vara bra att täcka odlingen med fiberduk om det uppstår problem med morotsflugor.

– Och hobbyodlaren ska inte vara rädd för att så tillräckligt mycket så man måste gallra bort också, säger Sofia Johansson som är arbetsledare på frilandsplanteringen Ulriksdals Slottsträdgård.

Foto: SOFIA NAHRINGBAUER
1 600 meter morötter i raka rader på Ulriksdals Slottsträdgård.
Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM HÄRLIGT HEMMA