Ingen ville se hennes bevis om organstölder

Många undrade nog varför antropologen Nancy Scheper-Hughes väntade så länge med att lägga fram sina bevis för att israeliska organstölder förekom på Abu Kabirs rättsmedicinska institut. Hon visste ju allt om saken, hade i sin forskning kartlagt den internationella organhandeln i tolv länder och satt med en inspelad intervju med den dåvarande chefen för institutet, den frispråkige Yehuda Hiss som inte alls skämdes utan såg det hela som sin medborgerliga plikt.

I en telefonintervju från Berkeley refererad i en artikel av Erik Paulsson Rönnbäck i senaste Folket i Bild berättar Scheper-Hughes att hon efter den internationella debatten om Donald Boströms Aftonbladet-artikel i själva verket satt och väntade på att journalisterna skulle ringa. När ingen gjorde det skrev hon själv ett brev till det amerikanska mediebolaget CBS där hon erbjöd dem tillgång till exklusiva intervjuer med israeliska källor. Hon kontaktades då av 60 Minutes som ville göra ett inslag om organstölderna. En av deras journalister, Shawn Efran, kom förbi hennes kontor, gick igenom hennes material, sa att han ville fundera och flög hem igen utan att CBS gick vidare med storyn. Hon skickade också e-post till flera journalister på New York Times som inte svarade.

Det var israeliska TV?2 som i ett reportage om Shepherd-Hughes publicerade bandinspelningarna med Hiss i slutet på december förra året.

En världsnyhet – överallt utom i Sverige.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.