Under huden på en elitsoldat

Skjuten, skadad, medicinerad, förvirrad - vad är han nu?

Nathan Harris, marinkåren.oto:

TV De blir beskjutna redan när de kliver ur helikoptern, halvspringer längs okända grusvägar i mörker, slår in dörrar med överdrivet våld och river runt i broderade täcken och husgeråd. Unga amerikanska marinsoldater, uppjagade av faran, av den osynliga fienden bakom varje kulle, mur, hus, buske. De afghanska männen ser misstrogna ut, vaksamma. De har inte sett några motståndsmän, de har inga vapen.

Dokumentärfilmen Helvetet tur och retur följer den drivne gruppbefälhavaren Nathan Harris sommaren 2009 när USA:s insatser i Afghanistan intensifierades. Undrar man hur en ung amerikansk yrkessoldat tänker och känner får man ut mycket av den här filmen.

Harris blir träffad i ett bakhåll och allvarligt skadad och scenerna från krigets växelklipps med hans posttraumatiska liv i smärta och chock i hemmets stiltje. Mellan morfinpillren och flashbacks kämpar han för att hålla kvar självbilden som hårding. Kriget gjorde honom till maskingevärshjälte, en stolt krigare beredd att döda och dö för sitt land.

Vad är han nu? En man som Harris tycks behöva kriget för att känna sig som en riktig man.

En Oscarsnominerad dokumentär som är svår att värja sig mot. Kan ses i UR Play och i SVT1 den 27 februari klockan 23.00.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.