Mycket mer än Muminmamman

Claes Wahlin minns Birgitta Ulfsson

Av: Claes Wahlin

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Birgitta Ulfsson blev 89 år.
Foto: Emelie Anderberg
Birgitta Ulfsson blev 89 år.


I Sverige var Birgitta Ulfsson nog mest känd som röst. Som Muminmamman finns hon som hörselminne hos flera generationer, men de som såg henne spela i Fosterlandet, antingen på Göteborgs stadsteater eller, förra året, på Stockholms stadsteater, mötte en distinkt skådespelerska med kraft och god scennärvaro.


Hennes karriär var lång, från att huvudsakligen ha gestaltat komiska personer i till exempel Lilla Teaterns komedier och revyer, till att spela Samuel Beckett. På Lilla Teatern, som från 50-talet drevs av Vivica Bandler, var hon fast anställd tillsammans med bland andra sin första man, Lasse Pöysti. Redan då, 1958, var hon Muminmamman i Tove Janssons Troll i kulisserna, men hade även spelat samma roll i Svenska Teaterns Mumintrollet och kometen.

På den teatern spelades vid sidan av årliga revyer Shakespeare, Beckett och samtida avantgarde; teatern hade en betydande roll i det finlandssvenska kulturlivet. När Pöysti blev Dramatenchef 1981 kom hon till Sverige, men arbetade då på Oktoberteatern där hon åtog sig ett av sina sällan förekommande regiuppdrag, Magnus Nilssons Knäckebröd och hovmästarsås.


Senare kom hon till Folkteatern i Göteborg och med tiden till Stockholms stadsteater. Birgitta Ulfsson var det slags skådespelare som alltid syntes – och hördes – på scenen, den mjuka finlandssvenskan fick konturer, både av kroppen och stämbanden.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.