Mäns sämsta sidor avgörande för karriären

Självförtroendeivern en del av vår självhjälpskåta egoboost-kultur

Borde kvinnor eftersträva mäns bättre självförtroende? Ett reportage i amerikanska The Atlantic har väckt debatt om ämnet under sommaren.  Journalisterna Katty Kay och Claire Shipman intervjuade många av de mest framgångsrika kvinnorna i USA och insåg att alla hade en sak gemensamt: de var osäkra på om de förtjänade sina jobb.

Männen de träffade hade sällan samma tvivel, oavsett kvalifikationer. De kallade fenomenet the confidence gap, självförtroendeglappet, där kvinnor underskattar sin förmåga – något de menar gör att kvinnor är underrepresenterade på högre positioner i samhället. Framgång korrelerar lika mycket med självförtroende som med kompetens, konstaterar de.

Men måste kvinnor ta efter mäns sämsta egenskaper för att lyckas i samhället? De största problemen i världen skapas inte av folk som tvivlar på sig själva och på traditionellt ”kvinnligt” sätt väger flera alternativ mot varandra innan de hetsar fram ett beslut. Jag är mer rädd för de med överdrivet självförtroende.

Självförtroendeivern är en del av vår självhjälpskåta egoboost-kultur där alla ska vara sugna på att ”få in en fot” och vara ”hungriga” för att få ett jobb. Samtidigt säger psykologiforskningen, ironiskt nog, att deprimerade är de som har bäst självinsikt.

Ja, du är en obetydlig spottloska i universum. Men vad är väl klarsynthet mot lönsamhet? Tyvärr är de som lyckligt lallar runt med uppblåst ego populärare på dagens Idol-audition-lika arbetsmarknad.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.