Fly viruskrisen med hisnande reportage

Tre poddserier som får dig att glömma coronan för en stund

Av: Patrik Syk

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bikram Chaughury, mannen bakom bikramyogan, granskas i podden ”Bikram”.
Foto: PONTUS HÖÖK
Bikram Chaughury, mannen bakom bikramyogan, granskas i podden ”Bikram”.

KULTUR

Dagarna flyter ihop i en sörja av videosamtal, virusgissningar och pollenallregi. Så varför inte lämna allt för en liten stund och dyka in i något som verkligen griper tag och ger en lite annat att tänka på en stund?

Här är tre lite annorlunda, grävande poddserier att fly samtiden med.

”Dr. Death” från Wondery (samma gäng som också gjorde utmärkta ”Dirty John”) är den hårresande historien om dr. Christopher Duntsch, en framstående kirurg i Dallas med okonventionella metoder och ett lurande mörker i sin verksamhet. Lika mycket en historia om en samvetslös kvacksalvare som om ett sjukvårdssystem som kontinuerligt sviker dem det är tänkt att skydda.

”Bikram” är inte bara namnet på en populär yogadisciplin, det är också namnet på den tredje säsongen av ”30 for 30 Podcast” från ESPN. Under fem avsnitt granskas den karismatiska yogagurun Bikram Chaughury och det imperium han byggt runt sin svettdrypande yogaform – från det att han som ung, indisk immigrant blir hollywoodstjärnornas favorit på 1970-talet, till det miljonimperium han bygger från det. I unika ljudupptagningar får vi tillsammans med reportern Julia Lowrie Henderson dyka ner i en värld av girighet, sexuella övergrepp, sadistisk mobbning och färgstarka metoder. En granskning som fick världens största yogarörelse att skaka i sina grundvalar.

”S-town Alabama” – så kallar John B McLemore sin hemstad Woodstock i Alabama när han en dag hör av sig till podcastproducenten Brian Reed som tidigare gjort bland annat ”Serial” och ”This American Life”. Det blir starten på en av de snirkligaste och mest fantastiska historier som berättats i ett poddformat, som följaktligen bär namnet ”S-Town”. För det som börjar som en eventuell mörkläggning av ett mord utvecklar sig snabbt till ett porträtt av ett landsbygds-USA och inte minst den mystiske John själv. En historia om fattigdom, utanförskap och trasiga klockor. Har du redan lyssnat på den en gång så ta den igen, den är minst lika bra andra gången.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.