Haninge stoppar förslag att bli Heninge

Radikal konstutställning stängdes

I vilka rum är politisk konst välkommen? I veckan stoppades en utställning i foajén till Haninges kommunhus. Konstnärerna Johanna Gustafsson Fürst och Eva Arnqvist hade låtit folk från Haninge göra egna skyltar med idéer för framtida stadsplanering. Projektet var beställt av kommunen som del av deras medborgar­initiativ. Det utvecklades på konsthallen i Haninge efter workshops om stadsplanering. Men bara ett par timmar efter att utställningen flyttats till kommunhuset fick den stänga igen.

Medborgarnas plakat med förslag som ”Vi måste bygga fler hyresrätter”, ”Haninges medborgare – vakna och engagera er” och ”Haninge borde byta namn till Heninge” ansågs för politiskt radikala.

Husvärden Jenny Larsson, som tagit beslutet, menar att kommunhuset i första hand är en arbetsplats och neutral mark. När hon gav utställningen tillstånd hade hon hoppats att exemplen på hur medborgarna såg på Haninges framtida stadsbild skulle bestå av trädgårdar med mer grönska, eller barnteckningar på gungor i solen.

– Man kan säga att man vill ha fler parker, men om man säger att kommunen måste bygga fler parker blir det politiskt. Vissa åsikter är inte politiska, konstaterar hon.

Men det finns hopp för utställningen ”Kanske en lekplats i mitten”. Om brandskyddsmyndigheten godkänner kommer den visas i stadsbyggnadsförvaltningens korridor.

Jag håller tummarna att Heninges politiker har vägarna förbi.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.