Därför älskar vi blodsugare

Erbjuder samma sak som Gud och Kristus

”Twilight”.

TV Vampyrer erbjuder samma sak som Gud och Kristus, säger skräckfantasten och litteraturforskaren Anna Höglund i kvällens K-special Vampyrens hjärta (SVT2 kl  20 00). Hon har studerat hur vampyren som mytfigur förändrats från 1700-talet till 2000-talet, från något man inte vill vara till Twilightsagornas idealgestalter – sexiga, atletiska, evigt unga och eleganta. Ideal som ju också speglar dagens konsumtionssamhälle.

Vi får också följa en av Twilightseriens svenska fans, Rebecca Ljunggren, som tog sig igenom en ungdomsdepression med Hollywoodvampyrernas hjälp, och hittade ny livslust hos de halvvilda monstren.

Det är ingen hejd på vad uppväckta gamla vampyrer kan betyda enligt de här två entusiasterna: gemenskap och tillhörighet för outsiders, inspiration att vara sig själv och gå sin egen väg. En myt användbar också för att diskutera existentiella frågor och att hantera sexualitetens makt i kropp och psyke.

Alla blir ju saliga på sin fason, och diverse vampyrentreprenörer, och författare som Anne Rice – som förresten just bestämt sig för att ta upp romanskrivandet igen – blir ju också övernaturligt rika. Tjatiga blodsugandemetaforer av det slaget utvecklas dock inte i den här K-specialen.

Men den ger fascinerande inblickar i hur oumbärliga, flexibla och hållbara myter och sagor är i den mänskliga kulturen över huvud taget.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.