Stig Sæterbakken död

Ivrig försvarare av yttrandefriheten

Den norske författaren Stig Sæterbakken är död, 46 år gammal. Han debuterade 1984, hans sista roman, Gjennom natten kom ut i Norge höstas och hyllades av kritikerna.

Sæterbakken var en kontroversiell författare, mer omskriven och i rampljuset i Norge, än här i Sverige, där bara fyra av hans romaner översatts till svenska (Vertigo förlag).

Han var i flera år konstnärlig ledare för Litteraturfestivalen i Lillehammer, men kom i bråk när han bjöd in historieförfalskaren och förintelseförnekaren David Irving för att tala under temat sanning. Det litterära Norge slog bakut, Irving fick inte komma och Sæterbakken, som var kompromisslös yttandefrihetsförsvarare avgick i protest.

I sina verk, både i romanerna och andra texter har Sæterbakken varit besatt av ondskan och ondskans uttrycksformer. Romanerna är resor in i själens mörker, in i skiten, tarvligheterna och äcklet. Ingen skratt, ingen gråt erbjuder befrielse. Ändå bländar de i sin klarsyn, sin totala oidealism.

I essäboken Det onde øye, (2001) frågar han varför vi är så angelägna om att hålla ondskan på avstånd, polarisera gott och ont när all erfarenhet talar om för oss att de väsentliga tilldragelserna i våra liv utspelar sig i en obestämbar gråzon mellan.

Som goda samhällsmedborgare tycks vi bara kunna reflektera över ondskan genom att ta avstånd från den, distansera oss, uppförstora den som Hitleraktigt monstruös. Därför kan vi fortsätta inbilla oss att vi själva är goda. Det onda är inte nödvändigtvis våld, skriver han, men det blir våld i den stund det inte kan artikuleras.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.