Terapeuter undviker prata om sex

Psykolog: Tabu i samtal och nästan obefintlig i utbildning

Jenny Jägerfeld efterlyser mer fördjupande sexsamtal.

Var finns det seriösa, fördjupade, ­problematiserade samtalet om sex, frågar psykologen och författaren Jenny Jägerfeld i aprilnumret av tidskriften Modern Psykologi. Sex omger oss i det offentliga rummet, i reklamen, på internet och tjatas om i medierna, men ändå är ämnet närmast tabu i terapi­rummen. Flera studier, bland ­annat Calle Brunells och Jonas Pettersson examensuppsats Ska vi prata om sex? visar att många av dagens psykoterapeuter känner sig obekväma och undviker ämnet. Numera betonar man relationer.

I Freuds psykoanalytiska teorier var idén om det omedvetna central. Omedvetna drift­impulser, minnen, önskningar är enligt Freud de väsentliga drivkrafterna för mänskligt beteende och sexualiteten såg han som sammanflätad med vår mänskliga utveckling ända ifrån spädbarnsåldern. Trots den ­ursprungligen mycket starka kopplingen mellan sexualitet och psykologi saknas det i stort sett undervisning inom detta område vid samtliga psykologutbildningar i Sverige. Hur blev det så?

Ingen tycks ha något definitivt svar. Vissa tror att det handlar om gammal vanlig prydhet. Andra att ämnet psykosexualitet är så starkt förknippad med Freuds driftteori, som nu anses förlegad och patriarkal, att det lett till en slags beröringsskräck bland psykologer.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.