Carson McCullers sista ges ut på nytt

Humoristisk och tragisk sydstats-historia

Carson Cullers Foto: AP

Författaren Carson McCullers (1917–1967) skildrade ofta udda existenser, missanpassade, ensamma individer i den amerikanska södern där hon växte upp. Hennes mamma var ättling till en plantageägare, aktiv i Konfederationen av slavägarstater, hennes pappa var urmakare, precis som Wilbur Kelly i debutromanen Hjärtat jagar allena. Förlaget Lind & Co har nu valt att ge ut McCullers sista roman Klocka utan visare på nytt, i den gamla översättningen av Torsten Blomkvist, från 1961. Men med ett nytt fint förord av Elise Karlsson.

Den både humoristiska och tragiska historien utspelar sig på 50-talet i en liten rassegregerad stad i Georgia. En anemisjuk och undergiven apotekare, en pompös konservativ gammal domare som drömmer om en ny Konfederation (inklusive slavar), hans unga svarta hjälpreda, den rasande, blåögde Sherman, samt domarens smyghomosexuelle sonson Jester är de personer vi omväxlande får följa.

McCullers skriver i klassisk allvetande tredje person och eftersom hon inte tar parti för någon och ändå är så inkännande i var och en blir effektenett slags vidsyn. Eller klarsyn. Man ser det romangestalterna inte ser, hur fångna de är i sig själva, sin förväntade roll, sin rädsla, och hur ödesdigert detta kan vara när nya tider nalkas.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.