”Vi bytte Växjö mot Brasilien”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-19

Familjen Birgersson förverkligade sin dröm – blev hotellägare i strandidyllen och fick ett lugnare liv på kuppen

Många svenskar drömmer om sol året runt och ett hus vid havet.

För familjen Birgersson från Växjö blev drömmen verklighet när de öppnade hotell i Brasilien.

– Livet går i ett lugnare tempo nu, säger Ola och Terese.

Huset ligger bara 50 meter från havet. Från trädgården hörs fågelkvitter och två pigga barnröster.

Bröderna Matteo, 4, och Alfonso, 1, leker i den stora poolen. Storasyster Alice sitter i skuggan och gör läxan. Det fläktar skönt under de vajande palmerna och termometern visar behagliga 27 grader.

Om en stund kommer mamma Terese och pappa Ola hem från jobbet och då är det dags för lunch. Det brukar bli feijoada, brasiliansk böngryta, med grillad kyckling eller biff och mycket sallad. Eller något annat smarrigt som hushållerskan Almerinda förberett.

Familjen Birgersson från Växjö gjorde vad många andra svenskar drömmer om. De bröt upp från den trygga svenska myllan för att slå ner bopålarna i en helt annan del av världen. Där solen lyser 300 dagar om året och där det fortfarande går att hitta en orörd strand.

Restresa

Olas och Tereses första steg mot förändring började med en restresa till Natal i Brasilien för nio år sedan. Trots allt prat om hur farligt det var överallt såg de båda det underbara med livet där.

– Ända sedan tidiga tonåren har jag drömt om att flytta till ett varmt land. Klimatet i Sverige är hemskt och jag mådde dåligt varje höst och vinter. Mina kompisar var rejält trötta på att höra mitt ständiga tjat om att flytta utomlands. När jag träffade Terese var hon helt enkelt tvungen att köpa min dröm, så stark var den, säger Ola.

De jobbade båda i restaurangbranschen när de blev ett par, Ola som kock och Terese som servitris, och de sista två åren fram till

Brasilienflytten 2002 drev de ett hotell i Åseda tillsammans. Eftersom det krävs att man investerat minst 200 000 amerikanska dollar i ett brasilianskt aktiebolag för att få ansöka om permanent uppehållstillstånd i landet var det en tid fylld av extremt hårt arbete. De bodde själva på hotellet, hade inga anställda och var i tjänst dygnet runt. Men att hårt arbete och en stor portion envishet kan förflytta berg är de själva ett levande bevis för. I dag är de stolta ägare till hotellet Blue Dream Resort som ligger i den lilla fiskebyn Barra do Cunhau och säljer villor och lägenheter till andra paradistörstande svenskar. Dessutom ligger de i startgroparna för att öppna ett center för barnomsorg och en grundskola som också ska ge kurser till svenskar som till exempel vill lära sig portugisiska. Även lokalborna ska ha del av verksamheten och förhoppningsvis kunna plugga turism, engelska och data.

– Vi har ett stort intresse i det här eftersom våra söner är födda här nere. Den lokala skolan är ingen höjdare direkt. Alice har hemundervisning från sin svenska skola när hon är här så det är inget problem, säger Ola.

Byråkrati

Ständigt många järn i elden med andra ord – och en jätteutmaning som stavas Byråkrati. Minsta lilla projekt tar hundra år att genomföra i ett land som Bra

silien och planering är något som sker dag för dag. Lägg till det en usel infrastruktur liksom allmänsjukvård och frustrationen är ett faktum. Att det tog närmare två år för Ola och Terese att lära sig flytande portugisiska – ”vi hade inte tid att gå i skola” – gjorde inte livet lättare i början.

– Första tiden i ett nytt land är smekmånad. Allt är nytt och häftigt och man har fullt upp med att sätta upp ett hem och komma igång och jobba. Andra året börjar man längta tillbaka. Då har det blivit vardag med allt som var härligt det första året och det är inte längre charmigt att försöka göra sig förstådd. Man börjar förstå att man måste kämpa även här för att komma vidare. Det hände både en och två gånger att jag och Ola tittade på varandra över matbordet och sa ”Nu ger vi fan i det här!” och grät. Tredje året kom vändpunkten i och med att språket lossnade och vi började kunna turerna i samhället, hur saker och ting fungerar i verkligheten, säger Terese.

Ingen väckarklocka

Numera känner de båda att fördelarna med livet i Brasilien kontra Sverige vida överväger nackdelarna. De beskriver det som en förhöjd livskvalitet för hela familjen. Att få vakna utan väckarklocka. Gå en promenad på stranden varje morgon och komma hem till ett dukat frukostbord. Vardag och helg som flyter ihop.

– Att kunna ha en hushållerska som gör allt arbete i hemmet och en barnflicka som tar hand om barnen är förstås en enorm förmån, fortsätter Terese.

En månad varje sommar, då lågsäsongen satt in i Barra do Cunhau, åker familjen Birgersson till Sverige och den lilla stugan vid sjön Åsnen. Och vartannat år firar de jul med släkten utanför Växjö. Att ha sina nära och kära på så långt avstånd är svårt.

– Men det kan vara härligt att få längta också. När vi träffas ser vi verkligen till att ta tillvara på varandra under den tid vi har, säger Terese.

Ska starta en grundskola

Namn: Terese, 35, och Ola, 40, Birgersson. Barnen Matteo, 4, Alfonso, 1, och Olas dotter Alice, 13, som pendlar mellan Sverige och Brasilien.

Kommer från: Växjö.

Bor nu: Lilla fiskebyn Barra do Cunhau, 90 kilometer söder om Natal.

Gör: Driver hotellet Blue Dream Resort och säljer hus och lägenheter till svenskar via sitt fastighetsbolag Villa Brasil.

Nya planer: Starta en grundskola och ett center för barnomsorg.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln