”Jag virkade lite i hemlighet”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

Johan, 34, hävdar att allt går att virka

Johan Bursell var bara tio år när hans mamma visade honom hur man stickade och virkade.

Två år senare hade han virkat ungefär hundra dukar.

– Jag virkade lite i hemlighet, berättade inte så mycket i skolan och hade inte heller så mycket framme när kompisar var hemma. Jag var rädd att de skulle reta mig, säger Johan Bursell, 34 år.

Hans moster som bor i Tyskland tog sig an hans virkverk och sålde dem på sitt pensionat. Där gick dukarna åt i rask takt och unge Johan kunde köpa mer garn för pengarna.

”Allt går att virka”

Allt går att virka, enligt Johan Bursell. Väskor. Mössor. Klänningar.

– Jag tycker om att skapa fritt. Det finns så många möjligheter med virkning, det är lätt att forma och bygga på som jag själv vill. Jag virkar så fort jag får inspiration, men det blir en del kvällar, helger och lov. Blir jag inspirerad måste jag få något ur mig. Ofta antecknar jag eller gör en bild när jag får en idé.

”Killar vill inte anses feminina”

Barndomens virkintresse gav resultat även i yrkeslivet och i dag arbetar Johan som textillärare med mellanstadie- och högstadieelever i Örebro. En del av hans killelever brukar tycka att det är lite töntigt med textilslöjd – men så visar Johan hur man virkar grytlappar med favoritfotbollslagets färger och virkandet blir en succé.

– Killar är nog rädda för att anses feminina, att man pysslar är inget man pratar om. Kanske gör en del killar det i smyg. Jag tycker att det blivit mer accepterat att vara unik och ha sin egen stil, säger Johan.

Ger ut böcker

I dag har Johan gett ut två virkböcker – och ytterligare en är på gång.

– Min nya ”Virkat, helt enkelt” innehåller alltifrån kläder till roliga äggvärmare och grytlappar med svårighetsgrad angivet vid varje beskrivning. Många av mönstren är inspirerade av djur och natur.

För åtta år sedan tilldelades han Wadköpingsstipendiet för att ha blåst liv i och förnyat ett gammalt hantverk. På utställningen, som föregick prisutdelningen, visade Johan bland annat en klänning i flera lager, virkad i ett enda stycke.

För prispengarna på 10 000 kronor köpte han – garn.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln