”Det är faktiskt många killar som bakar”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-20

Olle, 37, använder bakugnen som tv

Ingenjören Olle Björneld behöver ingen tv-underhållning.

När han kommer hem från jobbet knådar han ihop det sista från veckans surdegsjäsning, vrider på ugnen och sätter sig på första parkett framför bröd-tv:n.

– Det är oerhört spännande att sitta där och se slutet på första halvlek, det vill säga efter sex-sju minuter när den insprutade ångan har försvunnit och det inte längre är 275 grader i ugnen. Det är nu det händer. Vilken form kommer degklumpen att ta? Hade jag på för lite mjöl eller för mycket olja? säger Olle Björneld lyriskt.

Hans vänner kan skatta sig lyckliga. Det händer nämligen ofta att de får en limpa bakad med mycket kärlek. Men Olle är inte unik i sin kompiskrets och frågan ”hur förvarar du din surdeg?’’ inte alls konstig.

– Det är faktiskt många killar som bakar. Vi hade en liten bak-klubb redan under studietiden men då mest med enkla projekt typ vaniljbullar eller kanelsnäckor. Det var roligt.

Bakade på skoj

Olle bakade på skoj redan som ung, men det var efter att hans mamma hade gett honom Jan Hedhs bok ”Bröd” i födelsedagspresent som bakandet blev allvar.

– Jag blev som uppslukad. Jag hade aldrig tidigare funderat över de principerna för brödframtagning men nu fanns de ackompanjerade av läckra bilder som drev på på baklusten ytterligare.

Samma kväll gav sig Olle i kast med första bästa recept: italienskt matbröd. De slutade i brända, sotiga och oätliga brödstenar, men Olle lät sig inte nedslås. I dag jonglerar han vant med såväl vildjäst hemma som surdeg på burk till besökande brödintresserade vänner.

”Inga problem att hitta tid”

– Det är så kul att göra något påtagligt, fysiskt och med relativt kort deadline. Vildjästbakning är nära på definitionen på slow food, tre-fyra dagar från start till färdig limpa. Sedan är det naturligtvis också oerhört degframkallande att få sola sig i glansen av ens vänners glada tillrop efter ett lyckat bröd.

Olle säger att det inte är några problem att hitta tiden att baka.

– Många tror att man behöver en halv dag utan störmoment för att baka sitt bröd, men så är det inte. Ett typiskt bak för mig är snarare fem minuter tisdag och torsdag, tio plus tio minuter på fredag för att avsluta med tio minuter på lördag och så voila! Nybakt frukostbröd klart halv nio när syster med familj kommer på besök.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln