Vitas medelklassproblem i ångestfyllt seriealbum

Publicerad 2015-03-10

”Total panik” – subtilt och snyggt

Fin blandning av seriestilens inneboende naivitet och mörker i Tomas Zackarias Westerbergs ”Total panik”.

Huvudpersonens första panikattack kommer i samband med ett glas sträv lingondricka på ett föräldramöte. ”Känslor av total panik varvas med glimtar av behärskat lugn”, skriver Tomas Zackarias Westberg i sin självbiografiska serieroman Total panik. Han flyr fältet, bara för att skämmas.

Hur skildrar man ångest i skönlitteratur? Råkar du inte vara Kafka kommer du snart inse: det är nästan lika svårt som att skriva om sex, utan att verka löjlig. Kanske är det därför båda passar så väl för serieformatets gränsland mitt emellan konst och litteratur.

De svenska ångestserierna är en egen genre, med regenter som Åsa Grennvall och Henrik Bromander. Total panik kommer på lilla Syster förlag - som Grennvall driver ihop med Sofia Olsson. I den mer humoristiska samlingen Samtidigt i Blackeberg fick vi följa hur Westberg ihop med partnern Jojo Falk flyttade till förorten och fick barn. Nu får vi se andra sidan av föräldraskapet, i hans första egna bok.

I lyxiga kvadratiska sidor skildras författarens existentiella ångest, en ruta per sida. Social fobi, mammans cancer och pappans alkoholism – allt beskrivs subtilt och snyggt, utan att läsaren skrivs på näsan. Blandningen av serie­stilens inneboende naivitet och mörkret är fint.

Visst handlar det här om extremt vita medelklassproblem - de flesta människor i världen har inte råd att isolera sig hemma och fundera över döden, utan de måste gå till jobbet. Men det är okej. Även privilegierade måste ju få gnälla ibland. I alla fall om det blir bra konst.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln