Lider du av uppdateringsångest?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-27

Lider du av SUA? Är du ständigt uppkopplad?

Allt fler lever sina liv på nätet. Vi bloggar. Twittrar. Träffar vännerna på Facebook, visar upp oss och våra tankar. Vardag som fest, ingen tanke är för liten, ingen åsikt för hemlig för att visas upp.

Men när blir den ständiga bekräftelsen ett problem?

Statusraden har blivit vår offentliga dagbok.

Nu för tiden kan alla följa din vardag, om du låter dem. På din Facebooksida, på Twitter, på bloggen – och i gengäld ge en fantastisk form av bekräftelse.

Dessutom finns nu resesajter som www.dopplr.com, där du kan dela med dig av din reserutt och semesterbilder, och www.bedpost.com, där du kan ranka ditt sexliv. Möjligheterna är monumentala, du kan visa upp dig och ditt lilla liv i oändlighet. Uppdatera din status varje minut. Bli bekräftad. Hurra! Eller?

– Den nya faran är att vi riskerar att bli stressade och beroende av att uppdatera vår status, säger beteendevetaren Nina Jansdotter.

– Äsch, säger Marie Hagberg, som kan uppdatera två gånger i timmen.

Nyligen slog en brittisk psykologtidskrift fast att vi i bruset i dag kan riskera att drabbas av så kallad SUA (Status update anxiety), eller på svenska: uppdateringsångest.

Uttrycket myntades av den amerikanske psykologen Graham Jones och är en beteckning på att man med sin statusrad skapar stress eftersom man ständigt har möjligheten att berätta vad man gör eller var man är. Och dessutom göra det på ett så intressant sätt som möjligt.

Bekräftelsen från de som följer dig på nätet kan stärka ditt självförtroende och samtidigt vara flyktig – plötsligt kanske någon annan är roligare än du, och läsarna försvinner. Det är lätt att jakten på bekräftelse blir både vanebildande och destruktiv.

– Det kan utvecklas till både ett beroende och stress. Istället för att vara närvarande finns det en risk att man lever på nätet och kanske börjar prioritera nätkontakter före riktiga vänner, säger beteendevetaren och coachen Nina Jansdotter.

En extremflitig Facebook-användare är dejtingkonsulenten Marie Hagberg, 41 år. Ibland skriver hon ny statusrad så ofta som två gånger i timmen.

– Om jag sitter framför datorn uppdaterar jag hela tiden. Om jag visste hur jag skulle uppdatera via mobilen skulle jag göra det också. Det är nästan så att jag får starta ”sällskapet anonyma Facebookmissbrukare”, haha, säger Marie Hagberg.

Marie Hagbergs uppdaterande har eskalerat med tiden.

– Nu har jag ju vant mig vid att andra kan läsa det jag funderar över och skriver ner. Jag ser fram emot att uppdatera om det är något roligt jag har gjort. Än har jag inte blivit stressad.

Vad är roligt och jobbigt med att vara en så frenetisk uppdaterare?

– Det är väldigt skoj att se vad vänner och bekanta har för sig, eftersom flera av dem också är rätt flitiga också med att uppdatera vad som händer i livet. Jag har även fått jobbuppdrag tack vare Facebook och dessutom återfann jag en väldigt kär vän från Tyskland.

– På den negativa sidan kan jag ibland tycka att många lämnar ut sig lite väl mycket, inklusive bilder. De tänker inte på att även möjliga arbetsgivare kan hitta dem.

Tips! Lär dig logga ut...

Fundera på om du uppdaterar så flitigt för att du har fel och tråkigt jobb.

Ta en fika med några kompisar istället för att kolla deras Facebook-status.

Trappa ner. Uppdatera en gång om dagen. Hur känns det?

Hitta alternativ till att sitta framför datorn: ta en promenad i skogen och lyssna på fåglarna, läs en bok eller gå på bio!

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln