Prinsen möter brittiska staten i domstol

Prins Harry kräver betalt livvaktsskydd i England

Publicerad 2022-07-26

Prins Harry kommer att möta brittiska staten i domstol – en situation som aldrig tidigare inträffat.

Inrikesministeriet tog bort prinsens livvaktsskydd när Harry och Meghan lämnade kungahuset 2020.

Nu kämpar prinsen för att få tillbaka sina livvakter.

Prins Harry blev mycket upprörd över beslutet att han, Meghan och barnen inte längre skulle få ta del av den skattefinansierade säkerheten i Storbritannien.

Trots att Harry och Meghan lämnade kungahuset 2020, inte längre har rätt att representera den kungliga familjen och numera bor utomlands så vill han ha rätt till samma skydd som resten av kungafamiljen när han besöker London.

Det säger inrikesministeriet nej till.

Det innebär att prins Harry måste anlita privata säkerhetsföretag i USA - och de har inte rätt att bära vapen när de följer med prinsfamiljen till Storbritannien. De har inte heller tillgång till brittisk underrättelseinformation.

Harry och Meghan förlorade sitt brittiska skattefinansierade livvaktsskydd när de lämnade kunghuset 2020.

Vågar inte ta med sig barnen till London

Prins Harry har erbjudit sig att betala för det brittiska livvaktsskyddet, men inrikesministeriet har sagt nej även till det eftersom Harry och Meghan numera räknas som privatpersoner och inte arbetande kungligheter.

Strategin från statens sida har varit att man tar beslut angående livvakter från gång till gång när det gäller prins Harry. Han fick bland annat livvaktsskydd när han och Meghan närvarade vid drottningens platinajubileum i juni.

Harry menar att han inte vågar ta med sig sina barn Archie, 3 och Lilibet, 1, till London så länge han inte får ta del av den kungliga säkerhetsapparaten.

I februari överklagade han inrikesministeriets beslut och i fredags kom beslutet att Harry har rätt att ta saken vidare till domstol.

Det innebär att prinsen kommer att möta den brittiska staten i domstolen och det är en situation som kungafamiljen aldrig har upplevt i modern tid förut.

Prins Harry säger att han inte vågar ta med sig barnen Archie och Lilibeth till London så länge han inte får brittiska livvakter.

Konflikt med personer vid hovet

Men det är bara vissa av Harrys krav som får tas upp i domstol. Prinsen krav att få veta vilka som ingår i den grupp inom inrikesministeriet som tagit beslutet avslås.

Flera brittiska medier har rapporterat att prinsen kommit på kant med flera nyckelpersoner inom hovet och att en eller flera av dem ingår i den beslutsfattande gruppen.

Sir James Eadie som representerar Inrikesministeriet säger i en skriftlig kommentar att konflikter mellan prinsen och hovet är ”irrelevanta för hans förändrade kungliga status”.

Prins Harry kräver brittiskt livvaktsskydd för sig och sin familj när han besöker Storbritannien.

Olaga intrång i huset i USA

Säkerhetsfrågan har varit en het potatis för prins Harry ända sedan han träffade Meghan. Han har flera gånger sagt att han är rädd för att historien ska upprepa sig och hänvisar till hur hans mamma prinsessan Diana dog efter att ha blivit jagad av paparazzi.

Brittiska medier rapporterar att säkerhetslarmet har gått i Harry och Meghans hus i Montecito sex gånger de senaste 14 månaderna. De två sista gångerna var Harry, Meghan och barnen hemma när larmet gick. Polisen rapporterade bland annat olaga intrång på platsen.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Vackra klänningar för alla tillfällen

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

LÄS VIDARE