Prins Carl Philip - allt du behöver veta

Fakta om prins Carl Philips arbete, intressen och familj

Uppdaterad 2022-05-22 | Publicerad 2021-11-02

Carl Philip föddes som kronprins 1979, men blev av med titeln efter en grundlagsändring som trädde i kraft året efter.

Nu står han ett steg bakom sin storasyster Victoria och behöver inte jobba lika mycket för kungahuset.

Men vem är prinsen och vad gör han egentligen?

Här är allt du behöver veta om prins Carl Philip.

 • Prins Carl Philip föddes den 13 maj 1979 på Kungliga slottet i Stockholm.
 • Han döptes i Slottskyrkan den 31 augusti 1979.
 • Han är hertig av Värmland.
 • Carl Philip föddes som kronprins när Sverige fortfarande hade manlig tronföljd. Men den 1 januari 1980 ändrades successionsordningen och Victoria blev kronprinsessa. Carl Philip fick kliva ner ett steg i tronföljden. Prinsen är den fjärde i tronföljden efter Kronprinsessan Victoria, Prinsessan Estelle och Prins Oscar.
Carl Philip är prins av Sverige och hertig av Värmland.

Vad heter prinsen och vad har han för titlar?

Prinsen fick namnen Carl Philip Edmund Bertil.

Han är prins av Sverige och hertig av Värmland.

Prins Carl Philips dop och faddrar

Prinsen döptes i Slottskyrkan den 31 augusti 1979 och han fick namnen Carl Philip Edmund Bertil.

Faddrar vid dopet var prins Bertil, drottning Margrethe II av Danmark, prinsessan Birgitta och prins Leopold av Bayern.

Efter dopet samlades gäster och familj i Lovisa Ulrikas audiensrum, där kungaparet tog emot efter dopceremonin. Carl Philip låg i Karl XI:s dopvagga som är den äldsta av de kungliga vaggorna som finns bevarade.

Vad har prins Carl Philip för utbildning?

Kungaparet beslutade att deras barn skulle gå i kommunala skolor när de var små. Prins Carl Philip började i förskolan i Västerleds församlings 1984. Två år senare började han lågstadiet i Smedslättsskolan i Bromma.

 • Mellanstadiet gick Prinsen på Ålstensskolan i Bromma och 1992 började han i högstadiet på Enskilda Gymnasiet i Stockholm.
 • Hösten 1994 började Carl Philip på den amerikanska privatskolan Kent i Connecticut. Han tillbringade två år där innan han började i gymnasiet på Lundsbergs skola där han läste det naturvetenskapliga programmet. Prinsen tog studenten våren 1999.
 • Carl Philip gjorde sin värnplikt vid Amf 1 i Vaxholm. Han utbildade sig till båtchef för stridsbåt 90. Mellan 2001 och 2002 genomförde prinsen officersutbildning inom Marinen. Prins Carl Philip tog examen som fänrik i december 2002. I december 2007 erhöll Carl Philip kaptens grad i Stockholm. Den 1 oktober 2014 befordrades prinsen till major.
 • 2004 började Carl Philip på en två år lång utbildning i grafisk design på Forsbergs skola för blivande grafiska formgivare, designers och art directors.
 • Efter examen, våren 2006, studerade han grafisk design i USA och praktiserade vid National Geographic i Washington.
 • Under hösten 2007 studerade Prinsen vid Försvarshögskolan. Under våren 2008 studerade Prinsen företagsekonomi samt fortsatte sin militära utbildning.
 • Våren 2007 började Carl Philip på designskolan Rhode Island School of Design i USA.
 • Hösten 2008 studerade prinsen jord- och skogsbruk och praktiserade på bland annat Stenhammars gods.
 • Mellan 2009 och 2012 studerade han på Sveriges Lantbruksuniversitet Alnarp. Då avlade Carl Philip Lantmästarexamen.
Prins Carl Philip och Oscar Kylberg har designföretaget Bernadotte & Kylberg tillsammans.

Vad jobbar prins Carl Philip med?

Carl Philip har ett designföretag, Bernadotte & Kylberg, tillsammans med Oscar Kylberg. De designar bruksföremål, möbler, mattor, porslin och mycket mer.

Han jobbar även med Prins Carl Philips och Prinsessan Sofias stiftelse som bildades i samband med bröllopet den 13 juni 2015. Där fokuserar prinsparet på två teman: dyslexi och näthat.

Prinsen älskar racing och han tävlar i Porche Carrera Scandinavia. Prinsen har sitt turnummer 13 och namnet Bernadotte på bilen.

Prins Carl Philip får bara ta del av apanaget vid de tillfällen då han genomför uppdrag för kungahuset.

Hur mycket apanage får prins Carl Philip?

Varje år får kungen ett statligt anslag som beslutas av Riksdagen. Det kallas även för apanage. 2022 fick kungen 147,9 miljoner i statligt anslag. Kungen avgör vem som ska få ta del av apanaget och med hur stor summa.

Den del av pengarna som går till hovstaten fokuseras mest till kungaparet och kronprinsessparet. Efter ett beslut av kungen hösten 2019 ingår inte längre prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn i kungahuset. Det har lett till att prinsparet har tagit ett steg bort från de kungliga plikterna och fokuserar mer på sina egna engagemang och arbeten.

De får ändå en del av apanaget. 2022 fick prinsparet 1,1 miljoner kronor.

Prins Carl Philip

Vad har prins Carl Philip för intressen?

Prinsen älskar racing och har tävlat i flera olika klasser. Nu senast för Porche Carrera Scandinavia.

Han är idrottsintresserad och tränar regelbundet på gym och man kan se honom ute på löprundor på Djurgården. Han älskar att åka skidor, både på längden och utför. 2004 åkte han sitt första Vasalopp.

Carl Philip är gärna ute i naturen och han är duktig på att segla. Han har en jägarexamen och är gärna med på de kungliga jakterna.

Prins Carl Philip och Sofia vid offentliggörandet av förlovningen 27 juni 2014 vid Logården vid Kungliga slottet.

Så träffades Carl Philip och Sofia

Carl Philip träffade Sofia Hellqvist genom goda vänner på en lunch 2009. De blev ett par och den 27 juni 2014 offentliggjordes prins Carl Philips och prinsessan Sofias förlovning. Den privata förlovningen hade skett tidigare samma dag vid parets hus i Trosa.

Den första dejten var på en gocartbana.

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tillkännagav sin förlovning på fredagseftermiddagen den 27 juni 2014. Paret höll en pressträff på Logården vid Kungliga slottet. Sofia berättade att Carl Philip överraskat henne och gått ner på knä vid vattnet vid parets lantställe i Trosa en tidig morgon.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop

Vigseln ägde rum i Slottskyrkan vid Kungliga slottet den 13 juni 2015.

Prins Carl Philips bestman var Jan-Åke Hansson som blev hans bästa vin när de studerade på Lundsbergs skola.

Brudnäbbar vid vigseln var Prinsessan Estelle, Tiara Larsson vars mamma är nära vän till prinsessan Sofia, Anaïs Sommerlath och Chloé Sommerlath som är barn till Carl Philips kusin Patrick Sommerlath.

Efter vigseln åkte Carl Philip och Sofia i kortege genom Stockholm och avslutade åkturen vid Kungliga slottet där bröllopsmiddagen hölls i slottets balsal Vita Havet.

Prinsen höll ett tal till sin nyblivna hustru och sa bland annat:

”Sofia, vi valde aldrig den svåra vägen, den valde oss. Varje gång vi försökte välja bort den förde kärleken oss samman igen. Varje gång vi försökte vara ifrån varandra så blev mitt hjärta tomt. Och till sist, till sist Sofia, valde vi rätt – ett beslut som gör mig till världens lyckligaste man. Sofia, du fyller mitt liv med kärlek och glädje. Idag bevisar vi att kärleken övervinner allt”.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har tre söner: Alexander, Gabriel och Julian.

Prins Carl Philips familj

 • Den 19 april 2016 föddes prins Alexander.
 • Den 31 augusti 2017 föddes prins Gabriel.
 • Den 26 mars 2021 föddes prins Julian.

Familjen bor på Villa Solbacken på Kungliga Djurgården. Där bodde tidigare prins Carl Philips gudfar prins Bertil och hans stora kärlek prinsessan Lilian. Sofia och Carl Philip renoverade huset från grunden för att sätta sin egen prägel på det.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Vackra klänningar för alla tillfällen

Prisjakt-logotypI samarbete med Prisjakt.nu

LÄS VIDARE