Prinsessan Birgitta har tagit sig hem från Spanien

”Mina barn pratar om att jag är i en riskgrupp”

Publicerad:

Coronapandemin

Prinsessan Birgitta, 83, har bott på Mallorca i 18 år.

Men nu har kungens syster bytt Spanien mot Sverige.

– Hon befinner sig i Sverige just nu med anledning av coronaviruset, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Prinsessan Birgitta har lyckats ta sig hem efter det stora coronautbrottet i Spanien.
Foto: TT
Prinsessan Birgitta har lyckats ta sig hem efter det stora coronautbrottet i Spanien.

Spanien är ett av de länder som drabbats hårdast av coronaepidemin. Över 85 000 spanjorer har hittills bekräftats smittade av coronaviruset. Antalet döda uppgår till 7 300 varav 812 personer dött det senaste dygnet, enligt måndagens siffror från hälsodepartementet som TT tagit del av.

I helgen införde Spaniens premiärminister Pedro Sánchez skärpta restriktioner. Bland annat måste alla som inte utför samhällskritiska arbeten stanna hemma i två veckor för att dämpa smittspridningen.

Hade ”jättetråkigt”

Det pågående utegångsförbudet gäller även Mallorca, där prinsessan Birgitta, 83, lever sedan 18 år.

– Jag har jättetråkigt. Jag sitter här, mellan mina fyra vägar, och dricker kaffe. Vi får bara gå ut om vi ska handla eller gå på Apoteket. Annars ska vi stanna inne, sa prinsessan Birgitta till tidningen Svensk Dam för drygt två veckor sedan.

Låg på sjukhus

Med tanke på sin ålder hör prinsessan till riskgruppen för coronaviruset. Hon är sedan många år rökare, vilket ger förhöjd risk att drabbas av covid-19. För någon månad sedan låg hon dessutom på sjukhus med hjärtproblem.

– De fick starta om hjärtat. Men nu mår jag hur bra som helst. Mina barn pratar hela tiden om att jag befinner mig i en riskgrupp, men jag vill inte höra på det, har hon sagt till Svensk Dam.

I dagsläget går det knappt att varken ta sig till eller från Mallorca med flyg. Men prinsessan verkar ha lyckats lämna ön i tid. Hovet bekräftar att kung Carl XVI Gustafs syster befinner sig i Sverige sedan någon vecka tillbaka.

– Hon är här nu med anledning av coronaviruset. Men det är ett privatbesök och inget hovet kommenterar, säger Margareta Thorgren.

Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM KUNGLIGT