Harry och Meghan bröt tystnaden hos Oprah

Meghan Markle avslöjade i tv-intervjun med Oprah Winfrey att hon hade självmordstankar – men att hon fick nej av kungahuset när hon bad om hjälp.

Hon anklagade också personer inom det brittiska hovet för rasism mot sonen Archie innan han ens sett dagens ljus.

– Det fanns oro och diskussioner om hur mörk hans hy skulle vara när han föddes, sa hon.

Prinsparet bröt med brittiska kungahuset för mer än ett år sedan för att inleda sitt nya liv i USA.

Tv-intervjun med deras granne i Kalifornien, Oprah Winfrey, sändes i USA under natten mot måndagen, svensk tid. Det hade skrivits spaltkilometer om den i Storbritannien redan innan den ägt rum. De delar som släppts på förhand ökade förväntningarna om skarp kritik mot kungahuset.

– Jag vet inte hur de kan förvänta sig, efter all tid som gått, att vi bara ska sitta tysta om ”firman” samtidigt som de medvetet vidhåller lögner om oss, sa Meghan i en trailer.

Harry och Meghan i samtal med Oprah Winfrey.
Harry och Meghan i samtal med Oprah Winfrey.

Intervjun inleddes med att Oprah Winfrey klargjorde att paret inte fått betalt för sin medverkan. Hon kommenterade Meghan Markles gravidmage och Meghan svarade att hon skulle avslöja könet på babyn när Harry anslöt senare.

”Naiv inför bröllopet”

Oprah frågade om bröllopet i maj 2018 som följdes av två miljarder människor världen över. Meghan sa att ”det inte var vår dag” utan en dag för alla andra. Hon avslöjade att paret hade en privat ceremoni med enbart prästen redan tre dagar före själva bröllopet:

– Ingen vet om det här.

Meghan: Kate fick mig att gråta

Oprah fortsatte med att ta upp att det fanns rykten om att Meghan fått Kate Middleton, prins Williams hustru, att gråta på grund av sina stränga krav kring brudtärnornas klänningar.

– Det var en vändpunkt, sa Meghan.

Hon dementerade att hon skulle ha fått Kate Middleton att gråta.

– Men det motsatta hände. Kate var upprörd över tärnornas klänningar och det fick mig att gråta. Jag blev verkligen sårad.

När storyn läckte några månader senare – att Meghan hade fått Kate att gråta – blev hon besviken att hovet inte dementerade den eftersom de visste att den var osann, uppgav hon.

– Jag berättar inte det här för att vara nedsättande mot Kate.

Meghan: ”Blev tystad”

Intervjun fortsatte med att Oprah frågade Meghan hur det är att komma från en annorlunda bakgrund jämfört med andra kungligheter.

– Tack gode Gud att jag hade livserfarenhet. Jag visste hur det var att vara självständig. Sedan blev jag tyst.

Tyst eller tystad? frågade Oprah.

– Det senare, svarade Meghan.

Oprah undrade hur hon tystades. Meghan svarade att hon och hennes närmaste blev ombedda att besvara alla frågor med ”inga kommentarer” så fort hon och Harry började dejta.

– De var villiga att ljuga för att skydda andra familjemedlemmar, men de var inte beredda att säga sanningen för att skydda mig, säger hon om ”firman”, en ofta använd term för kungahuset.

”Aldrig känt mig ensammare”

Meghan fortsatte att prata om hur det var att leva i en tillvaro där allt var strikt kontrollerat av kungahuset. Hon sa att hon knappast fick visa sig offentligt på grund av oro för hur det skulle uppfattas.

– Jag har aldrig känt mig ensammare.

Anklagar hovet för rasism mot sonen

Intervjun gled sedan över på hur det gick till när Harrys och Meghans son Archie aldrig fick någon prinstitel av drottningen. Hon dementerade att det skulle ha varit parets egen önskan.

Sedan kom det första stora avslöjandet i intervjun: Meghan uppgav att personer i kungahuset under graviditeten diskuterade med Harry hur mörkhyad babyn skulle bli.

– Under månaderna då jag var gravid var det diskussioner om att han inte kommer att få någon säkerhet eller någon titel, men också oro och diskussioner om hur mörk hans hy skulle vara när han föddes, vad det skulle betyda och hur det skulle se ut.

Meghan ville inte peka ut vilka som diskuterade Archies hudfärg:

– Det skulle vara mycket skadligt för dem.

Senare i intervjun fick prins Harry frågor om diskussionerna.

– Jag kommer aldrig att berätta om dem. Det var obehagligt, men jag är inte beredd att dela med mig vilken fråga som ställdes. Det var precis i början. Redan innan vi gifte oss fanns tydliga tecken på att det skulle bli svårt, sa han.

Meghan: Jag ville inte leva

Meghan gjorde sedan ytterligare ett mörkt avslöjande. Hon sa att hennes tid som kunglighet var ”närmast omöjlig att överleva” – att hon hade uttalade självmordstankar.

– Jag ville inte leva längre. Det var en mycket verklig, skrämmande och konstant tanke. Jag tänkte att det hade varit lösningen för alla.

Hon säger att hon vände sig till en högt uppsatt person inom kungahuset och vädjade om hjälp – men fick nej. Då vände hon sig till personalavdelningen och säger att hon fick svaret:

– Jag känner med dig eftersom vi ser hur illa det är. Men vi kan inte hjälpa dig eftersom du inte är en avlönad anställd.

Meghan berättade om en bild som togs i Royal Albert Hall där hon håller Harrys hand under ett officiellt event. En vän hörde av sig och sa att de såg fantastiska ut på bilden – men det fanns en mörk baksida.

This is the event Meghan referred to in the interview, where Harry is holding her hand so tightly: https://t.co/bXxpKkadOD

Bilden togs, sa hon, kort efter att hon hade sagt till Harry att hon inte ville leva längre.

– Harry hade sagt: ”Jag tycker inte att du borde följa med på det här eventet”. Jag svarade att jag inte trodde att jag kunde lämnas ensam.

Harry: Det är en flicka

Med Harry ansluten till intervjun kom så svaret på vad det är för en krabat som växer i Meghans mage.

– Det är en flicka, sa Harry.

– Vilket barn som helst hade varit fantastiskt. Men att ha en pojke och en flicka, vad mer kan man begära, säger prinsen.

Harry: ”Pappa slutade ta mina samtal”

Lite senare bad Oprah om att i enklast möjliga termer få ett svar på varför paret lämnade kungafamiljen.

– För att vi inte fick tillräckligt stöd, sa Harry.

Han oroade sig för Meghan skulle gå samma tragiska öde till mötes som hans mamma, prinsessan Diana. Pressen kom från tidningar, från sociala medier och från kungahuset i sig.

– Jag såg hur historien upprepade sig, sa Harry.

Gick du bakom drottningens rygg? frågade Oprah.

– Nej, jag har för stor respekt för henne.

Harry uppgav att han från Kanada hade tre samtal med drottningen och två med sin pappa, prins Charles, inför tillkännagivandet av uppbrottet från kungahuset.

– Sedan slutade han svara på mina samtal.

Varför? undrade Oprah.

– För att jag tog saken i egna händer, sa Harry.

Harry: Jag skämdes

Harry fick sedan frågan om hur han upplevde den mörka tiden när Meghan hade självmordstankar.

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra, jag var inte förberedd. Jag hamnade på ett väldigt mörkt ställe, sa han.

Han gick inte till familjen för att be om hjälp.

– Det är helt enkelt ingen diskussion man har. Jag tror att jag skämdes för att erkänna det för dem. Jag hade ingen att vända mig till.

På frågan om hur hans relation med kungafamiljen är i dag svarade Harry att han har pratat mer med drottningen det senaste året än på mycket länge.

– Hon är min beskyddare. Det kommer hon alltid att vara.

Kontakten med prins Charles är mera ansträngd.

– Det finns mycket att jobba på där. Jag känner mig sviken eftersom han har gått igenom något liknande, han vet hur smärtan känns. Och Archie är hans barnbarn.

– Samtidigt kommer att alltid att älska honom, men det har varit mycket smärta. Jag kommer fortsätta att försöka läka relationen.

 

Oprah Winfreys intervju med prins Harry och Meghan sänds i TV3 i kväll kl 21


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

Publisert:

LÄS VIDARE