Vi är inte redo för världskris

Börsen i Kina.

Någon expert har försökt förklara den ­kinesiska börskrisen och dess svallvågor med sommaren och att många börsmäklare har semester. Andra hävdar att kraschen beror på kinesiska begränsningar av marknaden.

Som om fria marknader någonsin ­skulle ha varit en garanti mot spekulationsbubblor, eller som om vi borde känna oss trygga när några börsvalpars sommarledighet orsakar chockvågor ­genom världens ekonomi.

Kinas ekonomi påverkar Sverige

Kanske har vi vant oss vid att se Kina som världens verkstad, som leverantör av de billiga prylar vi köper på Biltema eller Elgiganten. Men om den kinesiska ekonomin bromsar in betyder det också mindre att göra på Volvos motorfabrik i Skövde, på ABB:s verkstäder i Ludvika och för gruvarbetarna i Kiruna.

Bubblor som brister får effekter i verkliga livet. Och det gäller oavsett om det handlar om svenska IT-aktier, albanska pyramidspel, amerikanska ­bostäder eller – som de senaste ­veckorna – om en kinesisk börs, med 40 miljoner nya sparare på ett år.

40 miljoner kineser som de senaste ­dagarna har sett sina förhoppningar om lättförtjänta förmögenheter gå upp

i rök.

2008 ska inte kunna hända igen

Sedan 2008 har vi fått höra att världen och Sverige tagit lärdom. Bank­systemen är robusta, barriärerna höga och reserverna betryggande. Det som hände vintern 2008 – 2009 ska inte ­kunna hända igen.

Lador är fulla av torrt krut, som ­Anders Borg skulle ha sagt.

Å andra sidan har riksbanken – som Andreas Cervenka påpekar i Svenska Dagbladet – redan avlossat det tunga artilleriet i försöken att få fart på tillväxt och sysselsättning.

Det känns verkligen inte som att vi är ­redo för en ny global kris.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.