Mejla

Ingvar Persson

Politisk prestige gör dig rättslös på jobbet

Chefen får mer makt över ditt jobb. Vad får du får istället?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Nyligen visade en rapport att trygghet på jobbet bara blir viktigare för landets unga. Pandemin har säkert bidragit till den trenden, men egentligen är svaret ganska självklart.

Trygghet är nämligen en bristvara på arbetsmarknaden, och värst är det för den som är ung.

Det handlar inte bara om att veta att lönen kommer att räcka för att betala månadens räkningar och kanske föra dig ett litet steg närmare vuxenlivet. Det handlar också om att bli en person med rättigheter, också på jobbet. Om att ingen ska kunna behandla dig hur som helst. Om att inte vara rättslös.

Ingen tror att anställningstrygghet betyder att man aldrig kommer att förlora ett jobb eller kan behöva ställa om. Men det borde betyda att ingen ska få sparken därför att chefen inte gillar dig eller därför att man sagt sin mening lite för högt.

I förra veckan beslutade LO:s styrelse att kalla in organisationens representantskap för att diskutera ännu en förhandlingsomgång kring Las, lagen om anställningsskydd. För vilken gång i ordningen har sannolikt alla utom LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson glömt.

Att LO trots många misslyckanden och internt bråk vill sätta sig vid förhandlingsbordet igen visar en sak. Anställningstrygghet och möjligheter till omställning är viktigt på riktigt för LO-förbundens medlemmar.

I det politiska tumult som turerna kring Las har skapat kan det vara värt att komma ihåg. Det som ligger i vågskålen är inte tomma politiska slagord eller abstrakta principer. Det handlar om makt i vardagen.

Borgerliga politiker utan egen erfarenhet av arbetslivet har fått för sig att mindre trygghet betyder fler jobb. Logiken är svår att förstå, men den har gjort Las-frågan otroligt känslig för regeringen.

Januariavtalet slog fast att arbetsrätten skulle moderniseras. Partierna skrev uttryckligen att undantagen från turordningsreglerna skulle bli fler och kostnaderna för att säga upp personal mindre. Men man skrev också att anställda skulle skyddas mot godtycke.

Resultatet blev - efter en hel del bråk - en utredning vars förslag i praktiken hade gjort svenska löntagare rättslösa. Värst skulle det bli på mindre arbetsplatser.

Det strider mot formuleringarna i januariavtalet men det hindrade inte Nyamko Sabuni från att kräva att alla utredningens stolligheter genast skulle genomfördes. Annars hotade regeringskris.

Politisk prestige höll på att knuffa hela frågan av spåret.
När privattjänstemännen i PTK och Svenskt Näringsliv berättade att de träffat ett avtal drog antagligen Stefan Löfven en lättnadens suck. Det är den uppgörelsen LO:s två största förbund Kommunal och IF Metall har anslutit sig till.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark kunde kasta utredningsförslagen i papperskorgen.

Problemet är att en stor del av LO fortfarande står utanför. Ändå kommer alla som arbetar i Sverige att påverkas när reglerna ändras. Chefen kommer att få mer makt över ditt jobb. Frågan är vad du får istället?

Olika regler, till exempel när det gäller rätten till omskolning, kommer att gälla i olika branscher. Det är inte bra, varken för anställda eller företag.

LO hoppas nog inte kunna ändra hela den uppgörelse som finns. Man kommer inte heller att kunna stoppa de lagändringar som redan är på väg. Frågan representantskapet ska ta ställning till på torsdag handlar om stödet till den som förlorar sitt jobb.

Fack och arbetsgivare är duktiga på att lägga prestigen åt sidan

LO borde dock också kunde enas om att söka en väg tillbaka till den process som nu pågår. LO:s röst behövs. Anställningstrygghet är för viktigt för att förändras utan den.

Fack och arbetsgivare är duktiga på att lägga prestigen åt sidan. Till skillnad från somliga andra kan de inte välja att gå i opposition och sätta sig och sura.
Håller sig bara politikerna borta borde det kunna gå att hitta en lösning nu också.


Borde LO få vara med när reglerna om anställningsskydd ska förändras? Är det ens rimligt att fortsätta förhandlingarna när 12 av LO:s 14 förbund sagt nej? Och hur ska Eva Nordmark och Stefan Löfven gå vidare med frågan om trygghet på jobbet?

Diskutera Las med Ingvar Persson. Chatten öppnar klocka 09.00, men det går bra att skriva din fråga redan nu.


Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Mannen begravdes levande på jobbet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Las, Lagen om anställningsskydd

Eva Nordmark

Stefan Löfven

LO, Landsorganisationen

Svenskt Näringsliv

IF Metall

Kommunal