Det är ditt fel Jan Björklund

”Allt färre från arbetarhem får möjlighet att läsa vidare”

Jan Björklunds 
åtgärder har floppat. Nu är krisen i den svenska 
skolan akut.

Den svenska skolan blir allt sämre. Sedan Jan Björklund blev skolminister för över sex år sedan har andelen elever som lämnar grundskolan med behörighet att söka gymnasiet minskat varje år. Enligt de internationella jämförelser som görs blir svenska elever allt sämre i läskunnighet och matematik.

Sossar får skulden

Jan Björklund skyller på Socialdemokraterna. När DN:s ledarsida halvhjärtat försvarade Björklund i går skrev de: ”Kanske är det orättvist att förvänta sig drastiska resultat efter bara en och en halv mandatperiod med Jan Björklund vid rodret.”

Men det är tvärtom. Världens mest välrenommerade konsultföretag, McKinsey, har faktiskt studerat hur lång tid det tar att vända utvecklingen i ett skolsystem.

McKinsey gick 2010 igenom 20 olika skolsystem från olika delar av världen. De analyserade skolor från bland annat USA, Indien, Polen, Hongkong och Sydkorea som alla hade det gemensamt att de förbättrats dramatiskt, om än från olika nivåer.

Slutsatsen är att det bara behöver ta sex år eller mindre att vända utvecklingen inom skolan.

Men då måste man göra rätt saker.

Ett exempel är Litauen. Från 2000 till 2006 förbättrades resultaten så att eleverna nådde samma nivåkunskapsnivå på sex månader kortare tid. Eller Long Beach utanför New York där mattekunskaperna i fjärde och femte klass efter sex år ökade med 50 respektive 75 procent. McKinsey konstaterade att samma mönster även finns i skolor som börjar på en betydligt lägre nivå. I så skilda områden som Madhya Pradesh i Indien, Minas Gerais i Brasilien och Västra Kapprovinsen i Sydafrika har resultaten förbättrats signifikant på bara två till fyra år.

Nya gymnasiet är ett fiasko

Vad har då Jan Björklund gjort i sex år som uppenbarligen inte förbättrat skolan?

Den nya gymnasieskolan är ett fiasko. De teoretiska kraven har sänkts på yrkesförberedande linjer. Resultatet är att färre från arbetarhem får möjlighet att läsa vidare. Dessutom är det 7000 färre elever som går dessa program, även om man tar hänsyn till att antalet elever minskat.

Han införde lärlingsutbildning 2008. Bara 44 procent av eleverna fullföljde. Nu föreslår han ettårigt gymnasium i stället.

För att stärka lärarna är flaggskeppet lärarlegitimation. De skulle börja gälla 1 juli i fjol. Nu är de uppskjutna till

1 december i år men även detta är osäkert, enligt Skolverket.

Allt färre vill bli lärare

Dessutom har Jan Björklund gjort om lärarutbildningen. Det har lett till att antalet sökanden har blivit ännu färre, och att antagningspoängen sjunkit ytterligare.

Och detta är bara några exempel ur högen.

I en allt mer globaliserad värld behöver Sverige konkurrera med kunskap och utbildad arbetskraft. Krisen i skolan börjar bli akut. Och den är Jan Björklunds fel.

Följ ämnen i artikeln