Mejla

Jonna Sima

Måste covidtesten vara så krångliga?

Känslan är att jag gör något fel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sjuksköterskan får man klara sig utan när man beställer hem ett provtagningskit vid misstanke om covid-19.

Foto: TT

LEDARE

Först blev det ena barnet förkylt, sedan det andra, därefter sambon. Och i förra veckan började jag få halsont, hosta och få lite feber. Jahopp, nu har vi till slut fått det, coronan. Tanken föder en molande oro som tilltar för varje nytt symtom. Vad gör vi om båda blir svårt sjuka? Vem ska ta hand om barnen? Oron i kombination med hostan gör det svårt att sova på natten. De säger ju att covid-19 blir värst runt dag tio, det är bara att avvakta och hoppas på det bästa...

Jag och sambon går in i det apphelvete som sjukvården numera består av. Först är det app nummer ett: Alltid öppet. Där får man en kod som ska läggas in i app nummer två: 1177. Där bokar vi lydigt varsitt test på varsin app. Dagen efter kommer en taxibil och lämnar en plastpåse med ett självtest – till sambon.

När jag loggar in på 1177 ser jag inte heller att någon beställning är registrerad

Jag får inget. När jag loggar in på 1177 ser jag inte heller att någon beställning är registrerad. Jag hade gått tillbaka i app nummer ett och klickat i att jag bokat ett test i app nummer två. Det ska man alltså inte göra!

Sedan vi vuxna insjuknat har barnen hunnit bli friska, men enligt reglerna ska de hållas hemma om föräldrarna är sjuka. Så vi jobbar på och försöker så gott det går samtidigt underhålla två energiska barn.

På andra försöket lyckas jag beställa hem ett provtagningskitt, som även det levereras till dörren. Taxichauffören är stressad, jag har tio minuter på mig att göra testet innan han ska vidare. Jag försöker läsa instruktionsbladet noggrant: Tvätta händerna i 30 sekunder och plocka ut provröret, provpinnen och ta fram en tallrik eller mugg. Enligt instruktionerna står det att man ska snurra provpinnen i svalget, näsan och i utspottad saliv. Ska man göra ett av momenten eller alla tre? Det kan inte bara vara jag som har svårt att begripa instruktionerna.

Känslan är ändå att jag gör något fel

Pressad av att chauffören när som helst kommer att ringa och skynda på googlar jag fram en instruktionsvideo på 1177. Okej, man ska först sticka in pinnen i svalget, sen i näsan och sist gegga runt den i saliven! Jag försöker göra det som man har sett professionell personal utföra testerna på tv. Ändå är känslan att jag gör något fel.

Sist ska pinnen vispas runt i provröret – snabbt. Burken ska förslutas, händerna tvättas och därefter ska provröret läggas i plastpåsen kittet kom i. Höll på att glömma att jag även måste registrera provet med en QR-kod!

Jag ringer min 83-årige pappa och berättar om testet, frågar om han har gjort något. Nej, han har lyckligtvis inte haft någon anledning men säger förskräckt av min beskrivning: Måste det vara så jävla krångligt!
Jag suckar och håller med, men har inga svar på hur det skulle kunna göras enklare.

På kvällen får jag mitt provsvar. Loggar in på 1177 igen, där står: "Provsvaret visar inga tecken på covid-19". Sambon har fått samma svar. Vi kan andas ut, för den här gången.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Slatt-skamma de som smiter före vaccinkön

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Covid-19

Coronaviruset

Sjukvård