Kärnkraftens tre stora orosmoln – saknas svar

Översvämningar Krig Miljardnota

Kärnkraft i all ära. Men står framtidens kraftverk pall för verklighetens utmaningar?

Sveriges elförsörjning behöver utvecklas för framtiden. Tidölaget tycker att lösningen på problemen stavas kärnkraft. Utöver att kraftverken kommer kosta hundratals miljarder och inte vara klara klara förrän typ år 2040, behöver vi vara säkra på att kraftverken kan leverera tillräckligt billig el för industrins konkurrenskraft.

Det, och att regeringen tänkt till om säkerheten. För en sak kan vi nog alla vara överens om: ska vi ha kärnkraft så måste den vara säker. Annars kan konsekvenserna bli förödande. Så låt oss börja just där, i säkerhetsfrågan.

1. Kommer kärnkraftverken stå pall för framtidens förändrade klimat?

Som ledarsidans Henrik Jalalian skrev förra veckan så placeras konventionella kärnkraftverk i närheten av strandlinjen. Smart, eftersom mycket vatten behövs för att kyla ner reaktorerna. Men vad händer om havsnivån stiger eller om det blir översvämning? Man undrar hur regeringen tänker ta in framtidens förändrade klimat när de bygger nya kraftverk. Den informationen behöver nå ut till medborgarna.

Dessutom vill ju regeringen se modulära kärnkraftverk. Hur skulle dessa kärnkraftverk hantera en storm likt Hans? Eller en översvämning?

Sen är det frågan om kostnaden.

2. Hur dyrt får det egentligen bli?

Att bygga ny kärnkraft tar inte bara tid, det är även dyrt. Titta bara på Finlands prislapp för Olkiluoto 3. Det kärnkraftverket blev 13 år försenat och kostade 8,5 miljarder euro. Det gör kraftverket till en av världens dyraste byggnader. När SvD frågade klimat- och miljöministern vad prislappen svensk kärnkraften kan bli gav Pourmokhtari svaret:

– Jag gör allt jag kan för att det ska kosta skattebetalarna så lite som möjligt.

Frågan är bara om 8,5 miljarder euro är lite eller mycket i ministerns ögon.

Sen är det ju det här med risken för krig.

3. Vad händer med kraftverken om det blir krig?

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har Sverige helt lagt om sin försvars- och säkerhetspolitik. Frågan har hamnat högst upp på dagordningen och Försvarsberedningen skriver att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas.

Vad skulle då hända med våra kärnkraftverk? Bara det åker drönare runt våra kärnkraftverk får vi ju panik idag. Tänk då ett bombplan.

När världen och säkerhetsläget snabbt förändras behöver svenskarna känna sig trygga i att regeringen tänkt igenom sina beslut. Vi vill inte stå handfallna år 2040 fast i en blåbrun elröra.

Det blir inte kul för någon, särskilt inte om röran i fråga är radioaktiv.

Denna chatt är stängd.

  • Fanny Jönsson
    14 aug 2023

    Hej! Vilken energifylld chatt. Knappt så man hinner med såhär en måndagsmorgon :) Hann inte publicera alla inlägg, men hoppas ni känner att även era mothugg till mig publicerades. Jag uppskattar när vi kan ha en konstruktiv diskussion om kärnkraft utan att börja kasta glåpord. Det här är viktiga frågor!

    Med det tackar jag för idag. Ha en fin måndag! /Fanny

  • 14 aug 2023

    Hej,fattar inte att ingen pratar om riskerna. Upplevde konsekvenserna av Tjernobyl på 80 talet. Inget älgkött,inga kor på bete ,ingen bärplockning eller odling av grönsaker...och då hände det en bra bit från oss. Om det händer i Sverige så har vi ingenstans att ta vägen....

    berit
  • 14 aug 2023

    Hej. Alla vi som röstade nej till kärnkraft en gång, var vi mesigare eller kanske förståndigare,?

    Än en gång undrat jag, MÅSTE vi ha så mycket kärnkraft, så plötsligt, till vilket pris som helst, när vi lever som om vi hade fyra jordklot, borde vi istället inte dansa oss lite....

    BG
  • 14 aug 2023

    Problemet är att det är ”fel” på allt som skapar el. Blåser gör det bara ibland och ingen vill ha vindsnurror i sin närhet för de är fula. Bygger vi ut vattenkraften blir samerna förbannade. Sol, ja men i ett land som är mörkt när vi behöver mest el. Kolkraft hatar alla, av goda skäl.

    Och det finns stora risker med kärnkraft, det visar verkligheten.

    Så alla vill ha jättemycket el. Men ingen vill att den ska produceras.

    lasseth1954

    Hej Lasse! Du har en poäng. Vattenkraft är ett problem ur perspektivet med biologisk mångfald, tänk bara på ålen och laxen som vandrar. Men här finns det miljöprövningar som väntar, för att se till att vattenkraften kan gå hand i hand med miljon, men de prövningar har regeringen nu pausat. Det är synd.

    Och just på grund av vindproblemet tycker jag att vindkraft baserat till havs är en god idé. Till havs blåser det oftare. Dessutom ser vi att lagringskapaciteten för sol och vind blir bättre för var dag som går, så att energibehovet också kan täckas under den mörkare tiden. Men, med allt detta sagt, så tror jag att vi också behöver se över vårt energibehov som helhet. Att slösa med elen är en lyx vi inte har råd med längre.

    Fanny Jönsson
  • 14 aug 2023

    Tråkigt att man tar upp kärnkrafts verks kostnad med jämförelse med O3 som inte representerar ett normalt kärnkraftsverk i kostnad.

    Jepp det blev väldigt försenat och dyrt jämfört med Alla andra byggda kärnkrafts verk någonsin

    Bejje

    Hej Bejje! Flera nybyggda kärnkraftsverk världen har idag blivit väldigt dyra affärer.

    Fanny Jönsson