Carema gör som klimatförnekarna

offren har inga lobbyister PR-maskinen runt Carema försöker prata om annat än levande fluglarver i sår och människor som inte mäktar äta själva. Uppifrån: Markus Uvell, vd Timbro, Henry Sténson, lobbyist, Mats Edman, chefredaktör Dagens Samhälle, och Cecilia Stenshamn, författare till Timbros rapport om Carema.

26 DECEMBER 2012. Carema

’Mamman hade inte ätit på hela dagen, hon log när hon såg sin dotter, men var så uttorkad att hennes läppar fastnade på tänderna. Hon var så matt att hon inte kunde äta själv, i stället matade Elisabeth henne skedvis.”

Hallands nyheter berättade 2 april om när Elisabeth fann sin mamma uttorkad på Caremas demensboende i Breared.

I Caremas egen utredning framgår att mamman var undernärd. Först efter att Elisabeth anmält ärendet till Socialstyrelsen fick mamman hjälp av dietist.

Den 29 november rapporterade Dagens Nyheter om hur levande fluglarver upptäckts i ett bensår på en 68-årig man på ett Caremaboende i Skåne.

”68-åringens tillstånd förvärras. Enligt anmälan om vanvård (har) han vid flera tillfällen fått ligga i sin egen avföring under längre perioder.”

Det tog två veckor innan personalen tog honom till läkare på Trelleborgs lasarett. Då upptäcktes nya levande fluglarver och benet amputerades. Omkring tre veckor senare avled 68-åringen.

Det är detta diskussionen om vinst och kvalitet i välfärden egentligen borde handla om. Men det gör den inte. Sedan Dagens Nyheter och SVT:s Dokument inifrån avslöjade Caremaskandalen i oktober 2011 har efterkrigstidens största PR-maskineri lagt miljoner på att berätta för oss att verkligheten är en helt annan än den vi ser.

I centrum för Caremas krishantering stod PR-konsulten Henry Sténson från firman Brunswick. Han är även ord­förande för Moderaterna i Stockholm.

I mars beskrev han i en sällsynt intervju för Dagens Opinion hur han såg på sitt uppdrag.

– Skälet att jag kom in är mina erfarenheter att hantera kriser. Kidnappning, börsras, flygplansolyckor. Säg mig en kris och jag ska berätta hur den ser ut inifrån, sa han.

Moderaterna har sedan början av 2000-talet tagit emot över 100 miljoner kronor från hemliga bidragsgivare. Hur stor andel av pengarna som kommer från riskkapitalister i välfärden får vi aldrig veta. Moderaterna vill inte berätta. Men privatiseringarna har gett de som tagit över välfärden miljardvinster.

Moderaterna och Carema står varandra osedvanligt nära, särskilt i huvudstaden. Henry Sténsons kollega i styrelsen för Moderaterna i Stockholm, Birgitta Holm, gick från kommunstyrelsen direkt till ett välbetalt jobb på Carema. Kristina Axén-Olin, tidigare av ordförande i kommunstyrelsen, blev etisk rådgivare åt samma bolag. Och så vidare.

Enligt tidningen Resumé är Henry Sténson Sveriges högst betalde lobbyist med en årslön förra året på 4 766 133 kronor.

Vad har då Carema fått för pengarna?

Ganska mycket, om vi ser till resultatet. Taktiken har varit densamma som använts av dem som hävdat att klimat­förändringarna är en bluff. Carema har skjutit budbärarna samt försökt motbevisa detaljer i rapporteringen i syfte att minska trovärdigheten i alla tusentals vittnesmål, läkar­rapporter och berättelser om vanvård.

Redan 1 februari presenterades den första större motrapporten. Den beställdes direkt av Carema och skrevs av Mats Olin och Daniel Löfstedt, båda sedermera anställda av den liberala tankesmedjan Timbro. Den publicerades på Second Opinion som en ”mediekritisk” granskning.

Caremas krisgeneral Henry Sténson är också styrelseordförande för tidningen Dagens Samhälle som ges ut av Sveriges kommuner och landsting. Efter DN:s och SVT:s avslöjanden om vanvård, skattefiffel och skyhöga chefsbonusar inom Carema började Dagens Samhälle och dess chefsredaktör Mats Edman systematiskt presentera en liknande motbild som i rapporten från Second Opinion, både på ledarplats och som ­nyheter.

Även Timbro publicerade en egen motrapport med liknande innehåll, ”Vanvård och pressetik”. Rapporten är skriven av Cecilia Stenshamn, gift med Mats Edman.

När SVT:s reportage om Carema ”Vi gav dem vår ­pappa” vann det prestigefyllda TV-priset Kristallen protesterade de inblandade från Timbro och Dagens Samhälle i en gemensam artikel i Dagens Industri och kallade priset ”skandalöst”. Liknande tongångar hördes när avslöjandet av Caremaskandalen nominerades till Stora journalistpriset.

I stället för att handla om levande fluglarver i bensår vill PR-maskineriet ha en annan diskussion. De försöker framställa det som att vanvården har två sidor. Han säger si, men hon säger så. Sanningen finns nog någonstans mitt emellan...

Men så är det faktiskt inte. Sanningen finns i de enskilda drabbades berättelser. Men man måste lyssna noggrant för att höra.

Vanvårdens offer har inga lobbyister.

Följ ämnen i artikeln