Lata arbetsgivare gör folk sjukare

Chefer kan söka stöd men låter bli

Företag kan söka stöd för att hjälpa sjuka anställda tillbaka till arbetet eller förebygga sjukskrivningar. Bara 25 procent av Försäkringskassans stöd har betalats ut.

De flesta av oss lägger största delen av vår vakna tid på våra arbeten, vare sig det är på själva arbetsplatsen eller efter arbetstid när stressen eller arbetsdagens krämpor gör sig påminda. Så det är då heller inte så oväntat att det också är våra arbeten som ofta gör oss sjuka. Den där stressen kan bli för mycket och leda till utbrändhet. De tunga lyften kan bli så tunga och många att något går sönder.

Ändå är det de sjukskrivna som får betala mest för sin sjukdom. De ska hetsas tillbaka till sina arbeten, och pressen står Försäkringskassan för. Hela debatten är egentligen bakvänd. Särskilt om man tittar på siffrorna som rör arbetsgivarnas förehavanden med Försäkringskassan som Ekot nu presenterat.

150 miljoner bara ligger

Alla arbetsgivare har ett ansvar för att förebygga arbetsrelaterad sjukdom och hjälpa sina anställda tillbaka till sina arbeten. Det kan handla om anpassning av arbetsplats och arbetsuppgifter eller om andra former av stöd. Specifikt för detta finns det statliga medel vikta. Arbetsgivarna som har ansvaret att hjälpa kan i sin tur få hjälp med utgifterna. Ändå har bara 25 procent av stödet sökts.

Försäkringskassan har 150 miljoner över. 150 miljoner som hade kunnat hindra eller återföra enskilda från sjukdom. I stället kastas anställda rakt ut i sjukförsäkringens så kallade rehabiliteringstrappa, men någon rehab är det alltså inte tal om, särskilt när arbetsgivarna inte söker stödet som finns.

Kan sitta på händerna

Arbetsgivare kan sitta på händerna, tills den anställde ska "prövas mot hela arbetsmarknaden", som det heter. För arbetsgivaren är det slappt, för samhället blir det dyrare och för den enskilde en fullständig katastrof.

"Systemet är för krångligt" och "ingen vet att stödet finns" är dåliga ursäkter när det handlar om ett ansvar man redan har. Att slita ut människor för att sedan lämna dem i Försäkringskassans klor är en nedrig affärsmodell. Men i stället för en debatt om arbetsgivaransvaret har vi politiska partier som mitt i allt, inklusive coronakris, vill göra det lättare att sparka människor som utan problem hade kunnat jobba vidare om deras arbetsgivare inte var för lata för att ta sitt ansvar.