Ljuger Maud Olofsson om fastighetsskatten?

Finansminister Anders Borg (m) har svårt att försvara regeringens förslag om höjd reavinstskatt. I går presenterade han ett justerat alternativ med en lägre höjning av skatten men med hårdare villkor för den som skjuter på inbetalningen av skatten. Vilket av alternativen som genomförs beslutas i höst.

Näringsminister Maud Olofsson (c) tycks dock inte dela finansministerns oro. Häromveckan påstod hon vid två tillfällen att en höjd reavinstskatt inte kommer att leda till ökade kostnader för dem som säljer hus i glesbygd och landsbygd. Orsaken skulle vara att de flesta som säljer hus där gör en förlust och inte behöver betala någon reavinstskatt. Det är inte sant.

Den 13 juni sa Maud Olofsson under partiledardebatten: ”Jag måste meddela att jag inte har något problem med fastighetsskatten hemma i Högfors. Det är inte min tyngsta utgift. Jag har heller inget problem med reavinsten eftersom jag inte skulle få någon reavinst om jag skulle sälja; jag skulle få en reaförlust. Så ser det ut.”

Maud Olofsson och hennes man köpte sitt hus i Högfors i Robertsfors kommun 1994 för 50 000 kronor. Snittpriset för sålda hus i Robertsfors kommun var förra året strax under 400 000 kronor, uppger mäklarfirman Umeå-mäklarna. För 50 000 kronor kan man köpa ett äldre hus med renoveringsbehov. Bilderna från alliansens möte hemma hos Maud Olofsson 2004 visar snarare ett ombonat och välskött hus med vita knutar. Någon förlust riskerar Maud Olofsson och hennes man knappast om de bestämmer sig för att sälja.

Den 12 juni sa Maud Olofsson under en interpellationsdebatt: ”När det gäller glesbygden, landsbygden och fastighetsskatten är det väldigt få gånger man får en reavinst. Det är reaförluster som det handlar om. Oftast ser man på fastighetsskatten att det är just reaförluster man gör.”

Sedan fastighetskrisen på 1990-talet har prisutvecklingen på villor varit sådan att nästan alla hus säljs för mer än vad de köptes för. SCB:s småhusbarometer visar att ett husköp i några av landets glesbygdskommuner på ett års sikt kan ha varit en dålig affär, men efter några år är det nästan alltid möjligt att sälja med vinst. Även i kommuner som Robertsfors.

Den reform som regeringen tänker genomföra innebär en väldig omfördelning av resurser. De stora skattesänkningarna går till dem som redan har mycket. 99 procent av villaägarna i storstäderna tjänar på regeringens planerade reform medan de flesta villaägarna ute i landet inte gör det, det visar en kartläggning som LO-tidningen gjort.

Oavsett vilket av Anders Borgs alternativ som genomförs tvingas Maud Olofsson försvara en reform som drabbar många av centerpartiets väljare. Men det betyder inte att hon får ljuga i riksdagen. Husägare på landsbygden kommer att få betala skattesänkningar i storstäderna. Det måste till och med centerledaren medge.

Följ ämnen i artikeln