Presidenten bjöd på läsk i bunkern

President Mohamed Abdelaziz bjöd på brandgul läsk i sin bunker. Utanför vit sol och öken. Inne i bunkern lysrörsljus och en mild bris från brummande luftkonditionering. En äldre man, kanske marockansk krigsfånge, sopade sand i korridorerna.

Jag besökte de västsahariska flyktinglägren i sydvästra Algeriet tillsammans med en fotograf 2004 och hade fått ett kort möte med exilpresidenten. Inte mycket blev sagt. Lite om Palme.

Innan vi gick fäste Mohamed Abdelaziz en pin på min skjorta: en liten flagga med texten SADR, Sahrawi arab democratic republic.

SADR, Västsahara, är ockuperat av Marocko sedan 1976. Cirka 150 000 flyktingar lever sedan dess i tältläger i Algeriet.

I går möttes den västsahariska befrielserörelsen Polisario och ockupationsmakten Marocko för FN-ledda samtal i New York. Säkerhetsrådet har gett FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon uppdraget att rivstarta förhandlingarna.

Enligt FN:s tidigare fredsplan skulle en folkomröstning avgöra Västsaharas framtid. Den planen förkastades av Marocko eftersom man inte kunde enas om vilka som skulle få rösta. Marocko har systematiskt flyttat människor in på de ockuperade områdena och i dag lever långt fler marockanska bosättare än västsaharier där.

Nu presenterar Marocko i stället en plan som innebär begränsat självstyre, men inte självständighet, för Västsahara. Man föreslår ett parlament och domstolar som får agera under den marockanska staten. Polisario håller fast vid kraven på folkomröstning och självständighet.

Från de ockuperade områdena kommer regelbundet rapporter om övergrepp mot civila. Fortfarande kommer nya flyktingar till lägren i Algeriet.

24-årige Mohammed Haleb som jag träffade 2004 hade vandrat rakt igenom öknen för att nå lägren. Han och hans kamrater hade turats om att gå först genom den marockanska militärens minfält.

Från EU och USA har det i stort sett varit tyst inför gårdagens samtal. EU är djupt splittrat i frågan om Västsahara, Frankrike har länge haft ekonomiska intressen i Marocko.

Under kalla kriget var Marocko USA:s allierade i kampen mot kommunismen, i dag är landet en av samarbetsparterna i kriget mot terrorismen. Följaktligen har Marocko bytt taktik mot Polisario. Under 1980-talet anklagade man Polisario för att vara marxist-leninister, i dag hävdar man att de är militanta islamister.

Marockos vilja att överge Västsahara ökar inte efter förra årets fiskeavtal med EU. Avtalet ger europeiska båtar rätt att fiska utanför Västsaharas kust. Som enda medlemsland röstade Sverige nej till avtalet som beräknas ge Marocko 1,4 miljarder kronor.

Den FN-styrka som sedan 1991 övervakar vapenvilan mellan Polisario och Marocko fick nyligen sitt mandat förlängt ytterligare sex månader.

Om inte EU och USA ökar trycket på Marocko blir de förmodligen kvar längre än så.

Följ ämnen i artikeln