Heltidsjobb ger oss frihet

Renströmska korttidsboendet i Kålltorp, Göteborg. Den enda arbetsplats där jag haft andra människors liv på mitt ansvar. Också den enda arbetsplats där jag behövt betala mitt kaffe själv.

Personalen tog hand om barn med de svåraste typerna av flerfunktionshinder. Om dagarna gav vi barnen mediciner, kämpade för att få dem att äta och försökte skapa en meningsfull tillvaro. Om nätterna vakade vi vid deras sängar.

Jag minns vardagen på Renströmska när jag läser LO:s nya rapport ”Friheter och förmåner i arbetet”. Möjligheten att ta korta raster när man vill, att själv bestämma vilka sysslor man ska utföra nästa timme och gratis kaffe är saker som är långt ifrån självklara på många arbetsplatser.

Rapporten visar att friheten i arbetslivet ökar, men att den fortfarande är ojämlikt fördelad: män är friare än kvinnor. Högavlönade har fler förmåner och större friheter än lågavlönade. Friheten att ta en timme ledigt och arbeta in den senare är vanlig bland tjänstemän, men mer ovanlig bland LO-medlemmar. Gratis kaffe dricker bara 58 procent av LO-kvinnorna.

Bristen på frihet är en viktig orsak till ohälsan bland dem som arbetar i den offentliga sektorn. Det är också en av de frågor som diskuterats på Kommunals kongress som avslutas i dag.

Sjukskrivningar och förtidspensioner är dubbelt så vanliga bland dem som arbetat i kommuner och landsting de senaste tio åren som bland befolkningen i övrigt.

I tisdags gästade arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m) kongressen. Han deltog i ett seminarium för att diskutera de höga sjuktalen bland Kommunals medlemmar och fackets försök att skapa ”mönsterarbetsplatser” i samarbete med ett antal kommuner runt om i landet.

Från Kommunal var budskapet tydligt: Lagstiftad rätt till heltid är viktigt för att öka friheten och förbättra hälsan för Kommunals medlemmar.

Heltidsarbete är nämligen nyckeln till att ge människor mer kontroll över sina egna liv, som kommunalrådet Ilja Batljan (s) från Nynäshamn konstaterade under seminariet. I Nynäshamn har kommunen lovat att alla anställda som vill ska ha heltidsjobb senast 2010.

Sven-Otto Littorin vägrar lagstifta om rätt till heltid för de anställda i kommunerna.

– Alla vill ha lagstiftning på olika områden, men jag vill hålla borta allt sånt. Utgångspunkten måste vara att man ska komma överens om det här ute i kommunerna, sa han till Kommunals kongress.

Den argumentationen håller inte. Den svenska modellen har aldrig uteslutit att politikerna påverkar förutsättningarna för arbetsmarknadens parter.

Tvärtom har den arbetsrätt som moderaterna nu i huvudsak försvarar bidragit till fasta spelregler på arbetsmarknaden. Rätten till heltid hotar inte den svenska modellen. Den ökar friheten för löntagarna.

Följ ämnen i artikeln