Reinfeldt trivs inte med facket

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-05-09

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Joakim Jakobsson

Tjänstemannaförbundet TCO håller kongress på Norra Latin i Stockholm. Fredrik Reinfeldt är på plats och ska hålla sitt första tal som statsminister på en facklig kongress. Han står och väntar nere till vänster om scenen medan Europafackens ordförande John Monks levererar smocka efter smocka riktad mot den svenska regeringens politik.

I bänkarna sitter ingenjörer, ekonomer och lärare. Ombuden är uppklädda, för män gäller slips. Det var de här tjänstemännen som gav Fredrik Reinfeldt regeringsmakten. I senaste valet skedde nämligen något historiskt, en majoritet av TCO:s medlemmar röstade borgerligt. Men nu visar opinionsmätningar att tjänstemännen strömmar tillbaka till socialdemokraterna. Därför är det här framträdandet så viktigt för Reinfeldt.

Hans tal låter som en upprepning av moderaternas valrörelse. Jobben är för få och kvaliteten i välfärden är för dålig.

–?Skillnaden mellan att arbeta och att inte arbeta ska växa i Sverige. Och jag vet att många löntagare håller med om det, säger han.

Fredrik Reinfeldt återkommer flera gånger till att mediernas rapportering om regeringens politik är felaktig och avfärdar fackförbundens varningar om att hans politik kan leda till lägre löner. Fackförbunden vilseleder sina medlemmar.

–?Hur många av er har fått sänkta löner? frågar han kongressen.

Tonen är hård. Inte en enda gång under talet får han applåder och bara en gång försöker han lätta upp stämningen med ett skämt, det är när han kallar TCO:s medlemmar för höginkomsttagare.

Intrycket är tydligt: han trivs inte här. Kanske är det inte så konstigt. På flera punkter skaver det mellan regeringen och TCO. I sitt öppningstal till kongressen uppmanade­ TCO:s ­ordförande Sture Nordh regeringen att tänka om när det gäller förändringarna i a-kassan. Tidigare har TCO riktat kritik mot regeringen för planerna på försämrad anställningstrygghet och för minskade anslag till vuxenutbildning.

Reinfeldt lyckades i valrörelsen 2006 att bryta upp den solidaritet som tidigare funnits mellan medelklass och arbetare i Sverige. Historiskt har medelklassen accepterat höga skatter eftersom ersättningsnivåerna i trygghetssystemen också varit höga. Resultatet blev ett samhälle som höll ihop. Medelklassens intressen sammanföll med dem som har minst.

Den politik Reinfeldt

talar för har en annan inriktning. Målet är att medelklassen i?stället ska alliera sig med dem som har mest. Jobbavdrag och slopad fastighetsskatt ska få medelklassen att överge samhällets utsatta. Det är därför Reinfeldt beskriver TCO:s medlemmar som höginkomsttagare. För att lyckas nå sitt mål måste regeringen först stoppa väljarströmmen tillbaka till socialdemokraterna. Med det i medvetandet blir Fredrik Reinfeldts framträdande på TCO:s kongress ett misslyckande för honom.

Joakim Jakobsson

Följ ämnen i artikeln