Angiverilagen bör döpas till Lex Stasi

Kalla anmälningsplikten för vad det är, Pehrson

Aldrig trodde man skulle leva för att se den dag en liberal inför Lex Stasi.

Regeringen vill att vi ska kalla lagen anmälningsplikt. Det är intressant det där med språk, vad orden ska signalera för något.

Anmälningsplikt. En plikt att anmäla. Det låter som något som är din skyldighet.

Det är inte en slump, ordvalet är medvetet.

Språket är viktigt

I praktiken innebär denna ”plikt” att en statligt anställd person som träffar en illegal migrant i tjänsten ska anmäla hen till myndigheterna.

För det är den anställdas skyldighet.

Men vill man beskriva det med andra ord kan man också uttrycka det på följande sätt: en läkare som vårdar en papperslös ska tvingas att ange sin patient till polisen.

Angiverilag eller anmälningsplikt. Olika ord, samma innebörd.

Anmälningsplikten är en del av det nya sakpolitiska paket som regeringen nu inför i Sverige. De kallar den borgerlig. Den skulle också kunna kallas kommunistisk. Med en doft av Östtyskland.

Auktoritärt

För det var precis såhär Stasi agerade i forna DDR. Mellan 1950–1990 kontrollerade den hemliga säkerhetspolisen, Stasi, medborgarna i den kommunistiska diktaturen.

De förde hemliga protokoll över regimens medborgare. Människor avlyssnades i hemlighet, utan brottsmisstanke. I DDR kunde du bli arresterad när som helst, av vem som helst – utan att veta varför.

I Östtyskland gjorde Stasi och kontrollsamhället människor paranoida. Det fanns ingen rättssäkerhet. Att leva med vetskapen att vem som helst – läkare, lärare och till och med din partner – kunde vara en del av den hemliga polisen var fruktansvärt.

I Tidöavtalet har regeringen kommit överens om att det ska upprättas visitationszoner. Därpå ska man utföra gryningsräder. Vi ska ha anonyma vittnen och svenska medborgare ska kunna avlyssnas utan brottsmisstanke.

Och nu ska statligt anställda dessutom omfattas av ”anmälningsplikt”.

Låter det bekant?

Lex Stasi

Angiverilagen kommer inte leda till ett tryggare Sverige. Det kommer däremot leda till att en person som behöver vård inte vågar uppsöka läkare. Det kommer leda till att barn inte vågar gå till skolan.

Tidöpartierna kan döpa sina lagar till vad de vill. En angiverilag kan bli till ”anmälningsplikt”. En knähund till SD kan kallas liberal.

Varje gris kan sminkas – men svinet förblir detsamma.

Själv tycker jag att vi bör kalla saker för dess rätta namn. Det gäller även ”anmälningsplikten”. Regeringen vill införa en Lex Stasi.

Denna chatt är stängd.

  • Fanny Jönsson
    24 aug 2023

    Då var chatten slut för idag. Tack för era inlägg som var minst sagt spridda skurar. Hörs snart igen!

  • 24 aug 2023

    Otroligt att detta släpps igenom utan större protester, verkligen öststatsvibbar.. Problemet är väl att yngre generationer inte känner till Stasi...

    Ingemar
  • 24 aug 2023

    Du säger lite emot dig själv "Själv tycker jag att vi bör kalla saker för dess rätta namn". Och kallar folk "papperslösa", de är det sista dom är. Dom har så mkt papper där de står "du ska åka hem" så de finns inte. Kalla en spade för en spade, dessa personer är illegala och ska lämna Sverige. Det är slut på gulle gull nu. Vi testade de i 8år och de har vi sett hur de gick. Nu testar vi något annat!

    AH

    Det här är en så oerhört sorglig människosyn.

    Fanny Jönsson
  • 24 aug 2023

    Jimmy Åkesson släppte en testballong för några år sedan där han tyckte att grannar skulle ange de som var papperslösa (hur nu någon granne skulle kunna VETA en sådan sak). Vad är det man brukar få som motargument? "Den som har rent mjöl i påsen har inget att frukta". Jojo. Det argumentet får vi nog höra mer av..

    Staffan Ericson

    Ett argument som dykt upp en hel del gällande avlyssning av personer utan brottsmisstanke samt när man ska uppföra visitationszoner.

    Fanny Jönsson
  • 24 aug 2023

    Borde inte S passa på att visa den frihetliga och folkliga sida som egentligen finns rotad i rörelsens historia?

    Så länge M tillåts lura i människor att de är ett parti som står på individers sida och skyddar deras frihet, samtidigt som S låter sig beskrivas som ett elitistiskt maktparti, så kommer S ha det kämpigt.

    När M så tydligt visar vad de egentligen är för ett parti så tycker jag S borde steppa upp och vara en ordentlig motpol.

    Mathias K

    Jag håller med.

    Fanny Jönsson

Följ ämnen i artikeln