Ericssons varsel försvagar Sverige

I dag drabbades den svenska telekomindustrin av sitt andra storvarsel den här veckan

På bara några dagar har telekomindustrin varslar 3200 anställda i Sverige.

I måndags meddelade Sony att 1000 jobb försvinner från Lund. I dag berättade Ericsson i ett pressmeddelande att 2200 anställda i Sverige kommer att få gå. I Katrineholm försvinner alla jobb, 400 stycken. Dessutom tänker företaget dra ner i Stockholm, Katrineholm, Borås, Göteborg, Kumla, Linköping och Karlskrona.

Besked till sommaren

Nu väntar fackliga förhandlingar. De enskilda Ericssonanställda ska få sina besked till sommaren.

Det är inte så länge sedan telekombranschen utgjorde ett slags framtidsljus i den svenska industrin. Tillsammans med läkemedelsindustrin symboliserade den högteknologi, forskning och utveckling.

Det är drygt tre år sedan AstraZeneca meddelade att företaget avvecklade sin forskning i Södertälje. Den gången handlade det om 1200 anställda. Även om de flesta av dessa i dag har fått nya kvalificerade jobb har strukturen bakom det svenska läkemedelsklustret inte återhämtat sig.

Forskningen fortsätter

Nu försäkrar både Sony och Ericsson att Sverige kommer att fortsätta att vara en viktig bas för både forskning och teknikutveckling. Ericsson behåller dessutom huvudkontoret i Sverige.

Men - och det är viktigt - med 1000 färre anställda i Lund och drygt 2000 uppsagda från Ericsson kommer inte heller det svenska telekomklustret att vara sig likt. Och på sikt kommer det att påverka Sverige som industrination.

I samband med AstraZenecas nerdragningar i Södertälje åkte den dåvarande näringsministern till Västerås på partistämma med dans. Det gör rimligen inte Mikael Damberg.

Staten har ett ansvar

Staten har ett ansvar, gentemot de anställda och gentemot de drabbade samhällena, men kanske framför allt för vårt lands utvecklingsmöjligheter.

De anställda som nu sägs upp bär på ett stort engagemang och värdefull kompetens, och näringspolitiken kan göra att den kompetensen så fort som möjligt kan bidra till att andra företag växer.

Men det räcker inte med en politik som släcker bränder. Framför allt behövs en långsiktig näringspolitik som ger telekomindustrin och andra industriella kluster möjlighet att utvecklas i Sverige. Då handlar det om investeringsklimat, kompetensförsörjning och infrastruktur. Bland annat.

Det är sådant - inte desperata försök att försvara vapenexport till diktaturer - som skapar långsiktiga framgångar för industrin.

Statsministern har tillsatt sitt innovationsråd. Snacket är i gång. Nu är det dags för verkstad.