Mejla

Jonna Sima

Är EU-väljare för att folk drunknar?

SD vill se ett "mer sunt Europaparlament"

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Olagligt? Italien har kriminaliserat frivilliga livräddningsinsatser på Medelhavet.
Foto: Yara Nardi / AP TT NYHETSBYRÅN
Olagligt? Italien har kriminaliserat frivilliga livräddningsinsatser på Medelhavet.

Det har gått över tre år sedan treårige Alan Kurdi hittades död vid en strand intill Medelhavet. Hans familj är en av tusentals som sökt en bättre framtid i Europa men förlorat familjemedlemmar på vägen.
Bilden på den livlösa lille pojken spreds över världen och har blivit en symbol för en av de värsta flyktingkatastroferna i modern tid.

Det turkosfärgade havet som en gång mest var förknippat med solsemestrar och salta bad kallas numera för världens största kyrkogård.

I dag nämns krisen på Medelhavet inte lika ofta. Men även om antalet migranter som försöker ta sig över havet till Europa har minskat de senaste månaderna har antalet dödsfall ökat. Bara under juni och juli drunknade 850 migranter – en ökning med nästan 30 procent jämfört med samma period förra året.

Orsaken är strikt politisk.

SD:s systerparti vid makten

Sedan Sverigedemokraternas italienska systerparti Lega bildade koalitionsregering med populistiska Femstjärnerörelsen tidigare i somras har Italien gjort en högerextrem sväng i migrationspolitiken. Gränserna har stängts och regeringen hindrar till och med frivilliga från att rädda liv på Medelhavet.
I helgen stoppades skeppet Aquarius, som drivs av Läkare utan gränser tillsammans med SOS Méditerranée. Det har varit det enda och sista skeppet av sitt slag.

Sedan början av 2016 har besättningen räddat cirka 29 000 liv. Men för att kunna rädda liv krävs en landsflagga och för en månad blev Aquarius av med sin flagga från Gibraltar. Nu har de även blivit av med sin Panama-flagga efter att Italien mer eller mindre har tvingat Panamas sjöfartsmyndighet att avregistrera skeppet.
– En direkt konsekvens av detta är att folk dör, säger Tom de Kok, projektkoordinator för Läkare utan gränser ombord på Aquarius, till den svenska sajten Europaportalen.

Kriminaliserat livräddningsaktioner

Den italienska regeringen har inte bara kriminaliserat frivilligt livräddningsarbete. I går meddelade landets hårdföre inrikesminister Matteo Salvini (Lega) att han hotar att stänga flygplatser efter medierapportering om att Tyskland planerar att flyga asylsökande tillbaka till Italien.
På hemmaplan har den främlingsfientliga retoriken lett till ökade attacker mot invandrare i Italien. Bara under regeringens första två månader vid makten skedde tolv skjutningar, två mord och 33 fall av misshandel i Italien.

Den förre socialdemokratiske premiärministern Matteo Renzi har kallat det för "en extremt oroande vålds- och rasismtrend".
Den oroande utvecklingen sprider sig över Europa. Ungerns allt mer extremistiske premiärminister Viktor Orbán har uppmuntrat Italiens omsvängning och kallat Matteo Salvini för "sin hjälte". Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina WInberg har uttryck förhoppningar om att Europas högerextrema partier ska få stort genomslag i EU-valet i maj nästa år för ett "mer sunt Europaparlament".

Hittills i år har 1 500 människor betalat för den politiken med sina liv.

Av: Jonna Sima

Publicerad:

LÄS VIDARE