Dags att de rödgröna ger besked om Afghanistan

I går sprängdes en minibuss i Afghanistan. Sex civila afghaner uppges ha dödats. Återigen är det den oskyldiga befolkningen som drabbas i kriget mellan USA och talibanerna.

I helgen demonstrerade hundratals människor i Kabul i protest mot en raketattack i södra Afghanistan där 52 civila personer dödades.

Nato utreder just nu händelsen men folket i Kabul är säkra på att det var de internationella styrkorna som sköt raketerna.

Demonstranterna i Kabul bar på foton på barn som dödats och skrek ”Död åt Amerika. Död åt Nato!”

”Vi kan inte acceptera sådana attacker. Amerikanerna är de som invaderar och de har ockuperat vårt land i namn av terroristbekämpning”, säger en ung student till AP. Det afghanska folket litar varken på den korrupta Karzai-regimen eller på de USA-ledda internationella trupperna.

Juli har varit en av de svartaste månaderna under det nio år långa kriget. USA har förlorat 66 soldater och Nato har förlorat 103 soldater. Detta och Wikileaks avslöjande har gjort att opinionen mot kriget har ökat dramatiskt i hela västvärlden.

Aftonbladet lät förra veckan göra en Sifo-undersökning om svenskarnas inställning till kriget.

Också här hemma har opinionen svängt markant. Den senaste Sifo-mätningen gjordes i februari efter att två svenska soldater skjutits ihjäl i landet. Då tyckte en dryg tredjedel, 35 procent, att det var fel att Sverige stred i Afghanistan. I dag har den siffran ökat till 41 procent.

Tidigare tyckte 46 procent att det var rätt att Sverige deltog med militära trupper men nu har den siffran sjunkit till 42 procent.

Bland de rödgröna väljarna är motståndet mot kriget tydligast. Tyvärr har de tre oppositionspartierna ännu inte kommit överens om en gemensam linje i Afghanistanfrågan.

I förra veckan intervjuades Mona Sahlin i Sveriges radio i samband med att hon besökte de svenska soldaterna i Afghanistan.

Där framkom att Sahlin anslöt sig till Kabulkonferensens proklamation om att afghanerna själva ska ha tagit över ansvaret 2014. Det är trots allt ett framsteg. Äntligen talar oppositionsledaren om ett slutdatum.

Aftonbladets ledarsida har varit emot kriget i Afghanistan från de första amerikanska bombningarna 2001 och anser att Sverige inte ska delta i det ”Bushska” kriget mot terrorismen. Numera har delar av den liberala pressen också börjat inse att kriget är en återvändsgränd.

Borgerliga debattörer som förre försvarsministern Anders Björck (M) kräver också att Sverige tar hem sina trupper. Företagsledaren Percy Barnevik deklarerade i sitt sommarprogram i radion nyligen att Sverige skulle satsa på bistånd i stället för militära insatser.

Den borgerliga regeringen verkar dock mer intresserad av det militära än det humanitära. Den vägrar diskutera slutdatum för den svenska insatsen.

Men i land efter land planerar nu regeringar för reträtt. Holland håller på att ta hem sina trupper. Kanada tar hem sina nästa år.

I Storbritannien tvingas David Cameron att besluta om ett slutdatum.

Det är hög tid att också Sverige deklarerar att de svenska soldaterna ska tas hem. Här har de rödgröna en möjlighet att göra skillnad.

På söndag håller Sahlin sitt sommartal. Ett klart stöd för ökat bistånd och en plan för att ta hem trupperna vore då på sin plats.

Följ ämnen i artikeln