Sjuka tar smällen när Karolinska leker Stasi

Personal protesterar mot ”skräckvälde”

Uppsägningen av överläkaren Karin Pettersson på Karolinska har skapat massiva protester hos personalen.

Karolinska universitetssjukhuset ska vara kronjuvelen i svensk sjukvård. Med sina olika delar i Solna och Huddinge har de ett särskilt ansvar för högspecialiserad vård i landet.

Men bakom de vackra orden verkar en osund arbetskultur frodas.

I helgen har flera medier rapporterat om reaktionerna på att Karin Pettersson, känd förlossningsläkare och chef för förlossningsvården, fått sparken efter mer än 20 år på arbetsplatsen.

”Grov illojalitet”

Uppsägningen har skett med omedelbar verkan efter anklagelser om ”grov illojalitet”. Pettersson ska ha använt sin jobbmail i ”fel sammanhang” och haft sidouppdrag för den kristna församling hon är medlem i utan att ha redovisat detta.

Sjukhusledningens beslut har skickat en chockvåg bland de anställda. Mer än 2 500 kollegor har skrivit under ett upprop för att uppsägningen ska dras tillbaka. Även facket har ställt sig bakom Karin Pettersson och menar att beslutet är överilat.

– Jag hade önskat att jag hade en arbetsgivare som sade, att ”det här var inte så bra”. Jag är så besviken på Karolinska, säger Karin Pettersson i en intervju med Dagens Nyheter.

Läste hennes mail

Istället för att inleda en dialog med Pettersson, som bevisligen är vida omtyckt och respekterad för sitt arbete, satte Karolinska några slags spioner på henne.

Sjukhuset har upprättat ett så kallat ”rättskansli” för att samla sina juridiska resurser och se till att regler efterlevs. Kansliet kom till efter skandalen med strupkirurgen Paolo Macchiarini, som dömdes förra året till 2,5 års fängelse för tre fall av grov misshandel efter operationer på Karolinska universitetssjukhuset.

Men medarbetare vittnar i media om att rättskansliet snarare har skapat en ”angiverikultur”.

Man får onekligen Stasi-vibrationer av beskrivningen kring Karin Petterssons eventuellt snedsteg. Rättskansliet ska bland annat ha gått igenom hennes mailkonversationer sedan fyra år tillbaka och sedan dragit slutsatsen att hon borde lämna sitt uppdrag.

Karolinska som DDR

Stasi var den hemliga polisen i det forna Östtyskland under kommunisttiden. De spionerade på människor genom avlyssning, infiltrering och övervakning av brev och telefonsamtal. Alla östtyskar blev rädda för att tala fritt och det skapades en misstro och oro för att uttrycka kritik.

Håller Sveriges främsta sjukhus på att förvandlas till DDR?

På onsdag ska manifestationer hållas utanför svenska sjukhus under parollen ”Manifestation mot skräckväldet på Karolinska” och med hashtagen #jagärillojal.

Initiativtagarna menar att Karolinska har fått vården att handla om administration. Alla beslut kräver godkännande från överordnade.

”Forskning, fortbildning och vidareutveckling av vården är underordnad snåriga regelverk”, skriver de bland annat om manifestationen på Facebook.

Läxa av Macchiarini

Efter Macchiarini-skandalen, som avslöjades tack vare läkare som vågade visselblåsa, borde Karolinska ha lärt sig en läxa. Istället för att peka med hela handen kan man bjuda in till dialog.

Aida Hadzialic (S), finansborgarråd i region Stockholm, har en del att diskutera med sjukhusets ledning.