När når krisen in i riksdagen

Allvarligaste läget på årtionden

I onsdags startade den svenska politiska hösten på allvar. I riksdagen drabbade partiledarna samman för debatt mitt i mandatperioden.

I bakgrunden fanns en av de värsta kriser som drabbat världsekonomin. Bara några timmar innan debatten fastställde EU:s statistikmyndighet Eurostat de dystraste BNP siffrorna någonsin.

Under det andra kvartalet 2020 föll värdet av producerade varor och tjänster i unionen med 11,4 procent. I jämförelse har Sverige kommit lindrigt undan. Ändå sjönk Sveriges BNP med 8,3 procent.

Nästan 100 000 varslade

Mer än 575 000 anställda har fått permitteringsstöd. Sedan i mars har 97 923 personer varslats och enligt arbetsförmedlingen leder varslen oftare än till exempel 2008 till uppsägningar.

Samtidigt som partiledarna höll sina anföranden besökte arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och näringsminister Ibrahim Baylan Ortvikens pappersbruk utanför Sundsvall. Här försvinner 700 jobb när tillverkningen av tryckpapper läggs ner.

Sverige har en arbetslöshet på drygt 9 procent och för de som redan stod långt från ett jobb är situationen svårare än någonsin.

Märktes något av detta i riksdagen? Blev det en debatt om vilka politiska beslut som kan lotsa Sverige genom den svåraste krisen på årtionden?
Nej, det blev det inte. Visst, Stefan Löfven fick med budgetens satsningar på 100 miljarder och pratade om full sysselsättning.

Gammal skåpmat

Annie Lööf talade om jobb, men sedan kom det mer av det vanliga. Centern vill se sänkta skatter och sänkta arbetsgivaravgifter för unga, trots att alla vet att det är dyr och dålig politik.

Dessutom har man tydligen drivit igenom att en miljard i den kommande budgeten ska användas till privat arbetsförmedling. Som om en omorganisation är vad Arbetsförmedlingen behöver just nu.

Ulf Kristersson - han ska väl föreställa oppositionsledare - kom sig inte ens för att upprepa kraven på ännu större miljardstöd från skattebetalarna till aktieägarna.

Gängkriminalitet är en viktig fråga och vi kan prata om lag och ordning hur mycket som helst. Men pandemin pågår och om inte det politiska systemet reagerar på den värsta ekonomiska krisen i mannaminne har Sverige problem.

Om lite mer än en vecka, den 21 september, lämnas budgeten över till riksdagen. Då, om inte förr, måste de politiska partierna visa att de förstår vad som händer utanför de digitala mötesrummen.

Vi vet redan att budgeten innehåller en välfärdssatsning. Det är i alla fall ett exempel på bra krispolitik. Stora skattesänkningar är däremot antagligen bortkastade pengar om målet är att få Sverige på fötter.


Chatta med Ingvar Persson om hur Sverige ska möta den ekonomiska krisen efter pandemin. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    11 sept 2020

    Det är dessvärre dags att stänga chatten för i dag. Diskussionen lär fortsätta. Budgeten kommer den 21:a och fram till dess lär förslagen dyka upp i en strid ström. Tack för alla engagerade inlägg och synpunkter. Sverige och världen befinner sig i ett allvarligt läge. Engagemanget behövs.

  • Ingvar Persson
    11 sept 2020

    Hej Ingrid.

    Jag är inte säker på att just skatterna är det stora samtalsämnet hos alla i landet. Däremot tror jag det är många som pratar om brister i välfärden, som sjukvården och i till exempel sjukförsäkringen som du tar upp.

    På sikt tror jag att det behövs mer skatteinkomster för att vi ska få ordning på detta. I dag är dock frågan en annan, hur använder vi lånade pengar på bästa sätt för att få fart på ekonomin. Då är breda skattesänkningar knappast lösningen.

  • 11 sept 2020

    När vi sitter och pratar med grannar och bekanta så är en sak återkommande och det är att vi betalar en jäkla massa i skatt men får väldigt lite tillbaka när man själv behöver statens hjälp och då från sorgebarnet Försäkringskassan som är en myndighet helt utan styrning från regeringen och gör precis som de vill utan hänsyn till de drabbade.Detundergräver förtroendet för regeringen i slutändan.Vad är det för mening att betala husförsäkring,bilförsäkring etc om man inte får något om olyckan är framme?

    Ingrid Larsson
  • Ingvar Persson
    11 sept 2020

    Det är dessvärre dags att avsluta chatten. Ingrid får sista ordet.

  • Ingvar Persson
    11 sept 2020

    Hej Anne.

    Absolut. Sedan Platon har det bara flyttats kommatecken var det en gång en person som sa till mig. Det betyder inte att lågkonjunkturen inte borde påverka vilken politik man för. Och det är precis det vi diskuterar just nu.