Och EU är lika korrupt som det brukar vara

Parlamentets talman om kontanterna i väskan: ”Fruktansvärd nyhet att vakna till”

EU-parlamentets talman Roberta Metsola tvingades hantera korruptionsskandalen som kom att kallas för ”Qatargate”.

BRYSSEL Den nionde december 2022 genomförde polisen gryningsräder på 20 platser runt om i Bryssel. Åtta personer greps anklagade för att ha tagit emot mutor från Qatar och Marocko. Bland dem fanns tunga fackföreningstoppar och flera Europaparlamentariker.

Europaparlamentets talman Roberta Metsola var hemma på Malta när hon fick nyheten.

– Korruptionsskandalen var fruktansvärd att vakna upp till. Jag behövde fatta ett par riktigt tuffa beslut, bland annat om upphävande av politisk immunitet för de anklagade, säger Metsola.

Vice talman gripen

Hon sitter med benen i kors på en hög stol i Europaparlamentets flådigaste mötesrum, med välvt tak och en vägg i glas med utsikt över Bryssel. Klockan är strax efter nio på morgonen och det skarpa solljuset blottar hänsynslöst hur svårtvättad en fönstervägg på våning tolv kan vara.

Den mest högprofilerade av de gripna var en av Metsolas vice talmän, Eva Kaili. Polisen plockade hennes far mitt i ett flyktförsök. Han hade med sig en rullväska innehållande hundratusentals euro i kontanter.

– Hela bilden av EU och Europarlamentets trovärdighet… Allt hängde på hur krisen hanterades, säger Metsola.

”Hade inget val”

Kailis politiska immunitet upphävdes av Europaparlamentet. Det samma gällde den andra parlamentarikern som greps, belgiska Marc Tarabella. Roberta Metsola blev den som hanterade krisen. Hon beslutade sig snabbt för att gå ut hårt mot kollegorna.

– Det handlade inte om mod. Jag hade inget val, säger hon.

I februari presenterade Roberta Metsola 14 punkter med förslag för att öka transparensen i parlamentet. Längre karantän för avgående Europaparlamentariker, tvång för gäster att uppge vem de träffar i parlamentet och krav på politikerna att uppge andra inkomster var ett par av dem.

Vattnades ur

Men ett knappt år efter att korruptionsskandalen briserade är resultaten inte vidare imponerande. En del av transparensförslagen har röstats igenom, men många av dem blev rejält urvattnade.

Europaparlamentet tillsatte aldrig en egen utredning av vad som hänt. Politikerna behöver fortfarande inte redovisa övriga inkomstkällor. Och även korruptionsdömda parlamentariker har rätt till en saftig pension.

Gripandena den där decembermorgonen var dramatiska, men trots det verkar de ha glömts bort snabbt i Europaparlamentet. Minnet är kort.

Till och med Eva Kaili och Marc Tarabella röstade för de nya reglerna. I EU-valet nästa år får vi se om väljarna tycker att det duger.


Har du börjat tänka på EU-valet än? Vad har du för bild av parlamentet? Livechatten med Susanna Kierkegaard öppnar 09.00, men du kan skicka in inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    13 nov 2023

    Nu hinner vi tyvärr inte chatta mer idag. Stort tack till alla som varit med. Det är kul att se att ämnet engagerar!

    Hoppas ni får en trevlig vecka.

  • 13 nov 2023

    Jag tycker att det stora problemet är våra visionslösa politiker. Sveriges Europapolitik har varit obefintlig sedan vi blev medlemmar.

    Hade vi fört en offensiv politik och byggt allianser hade vi haft ett mycket större inflytande och haft möjlighet att påverka hur EU utvecklas. Då hade vi kunnat driva frågor som korruption inom EU och fått andra att lyssna på oss.

    Istället har vi blivit en randstat som mest ses som en bankomat av övriga medlemsländer.

    Ove

    Verkligen. Det finns en kortsiktighet i den svenska EU-politiken som tyvärr gör det svårt att bli lyssnad på när vi väl vill något.

    Susanna Kierkegaard
  • 13 nov 2023

    Det som är utmande med EU är att media generellt är urusla på att följa vad som sker i EU.

    Ni är klippor på att hålla koll på talmän i USAs kongress, men hålla koll på regelverk i EU som beslutades 2018 som genomförs nu och höjer elskatten med 20% sover ni igenom på något magiskt sätt.

    70% av lagarna stiftas i EU. Mycket tid ängnas åt bevakningen av det politiska spelet i Sverige med oändlig mängd poddar, men om EU…

    Vad vill svenska partier med EU? Mer federalt eller mindre samordning? Hur kommer Ukrainas medlemskap i EU påverka maktförhållanden i EU? Osv.

    Vakna media!

    RB

    Håller helt med! De svenska journalisterna fick faktiskt en liten utskällning av Metsola. Antalet Brysselkorrar bara minskar, och vi är dåliga på att skriva om EU annat än när det är något negativt. Och även i de fallen skriver vi oftast för sent, när lagarna i princip är klara.

    Susanna Kierkegaard
  • 13 nov 2023

    ja det är enormt viktigt val 2024 och för att bryta utvecklingen i EU som har blivit i det europa vi lever ökad ojämlikhet ökad rasism så krävs det en vänster majoritet i detta högerstyrda eu om de ska bli någon förändring behövs mer solidaritet mindre egoism mer trygghet för löntagare mindre makt för kapitalet.

    sosse75

    Jag hoppas!

    Susanna Kierkegaard
  • 13 nov 2023

    Godmorgon Susanna!

    När inte ens Metsolas 14 förslag hjälpte mot korruptionen, hur kan då VI , som röstar påverka denna?

    Det måste ju bli hårdare regler och större kontroller så att denna korruption hindras .

    Människor som har mycket kommer alltid att vilja ha mer, girigheten ökar med ökad makt.

    Men, hur kan vi påverka att det hindras, när inte ens Metsola kunde.....

    Beundrar hennes mod.

    BG

    Hejsan BG! Helt ärligt vet jag inte riktigt. Det är klart att man alltid kan försöka få det till en fråga i EU-valrörelsen, mejla sina Europaparlamentariker och fråga hur de engagerat sig. Man kan också kolla upp hur de olika svenskarna har röstat (det borde jag göra, inte hunnit än).

    Susanna Kierkegaard

Följ ämnen i artikeln