SD har ansvar för hatsvansen

I går intervjuade SVT:s ”Agenda” justitieminister Beatrice Ask (M) om hur hon vill komma åt hot och hat på nätet.

Ett aktuellt exempel är förföljelsen av Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg efter att hon granskat extrem­högern. Ett annat hur handläggare på Ungdomsstyrelsen blev hotade efter att de avslog en ansökan från Sverige­demokraternas ungdomsförbund om bidrag. Eller när Katarina Mazetti efter en krönika i Icakuriren blev trakasserad på nätet och via telefon. Någon var även hemma hos henne och bankade på fönstren.

Drivs av SD-toppar

Den gemensamma nämnaren är att hatstämningen mot dessa, och andra, personer piskats upp med hjälp av hem­sidor som drivs av ledande personer i Sverigedemokraterna.

Detta borde vara en större fråga. När SD:s riksdagsledamot Thoralf Alfsson kommenderade ut sina ”fotsoldater”, som han kallade dem, mot Ungdomsstyrelsen är det uppenbart vad syftet är. Och konsekvensen är ganska given, enskilda tjänstemän blir hotade.

Eller när stora rasistiska hemsidor hänger ut människor med namn och bild, ibland hemadresser. Syftet är ju att skrämma och tysta journalister och ­politiker. Eller i fråga om Ungdoms­styrelsen, att genom hot mot enskilda handläggare, ändra myndighetsbeslut.

Helt oacceptabelt

Hur kan Sverigedemokraterna ­komma undan? Varför får inte Jimmie Åkesson fler frågor om det? Varför ­avkrävs han aldrig några löften om att på riktigt sätta stopp för det?

Utvecklingen är helt oacceptabel. Vårt demokratiska samhälle, vår ­öppenhet och vår frihet måste värnas mot de som med våld eller hot om våld vill tvinga sin vilja och sina åsikter på andra.

Ansvaret för detta ligger på rätts­väsendet, hos polis, säkerhetspolis och åklagare. Näthatet och dess följder måste tas på betydligt större allvar.

Följ ämnen i artikeln