Ryanair – bäst på att vara värst

Ryanair jobbar hårt på sin image som flygbranschens värsting.

I tisdags fick de skarp kritik från spanska haverikommissionen för en olycka som inträffade förra våren. Ett Ryanair-plan hade flugit från Barcelona till Ibiza, trots att en vinge skadats i en krock med ett annat plan före start.

Men som så ofta skakar Europas största lågprisflygbolag av sig kritiken. De vet att kunderna inte väljer dem för deras kvalitet.

Tidigare i år gick flera Ryanair-piloter anonymt ut och varnade resenärer för att säkerheten inte kan garanteras på grund av de hårda arbetsvillkoren. Ändå väljer många att resa med Ryanair.

Bara i år startade företaget tolv nya linjer i Sverige. Räkenskapsåret 2011/2012 gjorde bolaget en rekordvinst på 4,6 miljarder kronor netto.

Ryanair går ekonomiskt som tåget, men för det betalar personalen ett högt pris.

Det irländska företaget säger ”fuck facket” och vägrar teckna kollektivavtal.

Kabinpersonalen får bekosta utbildning och uniform själva. De anställda saknar rätt till sjukersättning – och är de sjukskrivna mer än fyra dagar riskerar de att bli uppsagda.

Få i personalen vågar öppet träda fram och kritisera sin arbetsgivare. Men till norska NRK säger en före detta kabinanställd att många inte kan leva på sin lön. ”De tjänar så lite att de ibland har uppsökt välgörenhetsorganisationer för att få mat.”

Flera gånger har företaget dessutom blivit fällt för sexistisk reklam. När Folkpartiets Birgitta Ohlsson kritiserade deras reklamkampanjer viftade

Ryanair bort det som ”stupid comments by Boring Birgitta.”

Ryanair är inte bara billigast, de är också bäst på att vara värst.

Följ ämnen i artikeln