Den svenska strategin var inte så dum ändå

Trots utmaningar har Löfven lyckats hantera krisen

Med lättade restriktioner ser vi snart ljuset i tunneln.

I morgon kommer regeringen äntligen att lätta på de restriktioner vi levt med i snart ett och ett halvt år. De nya reglerna innebär att fler kommer kunna samlas för exempelvis bröllop, motionslopp och i nöjesparker. Det är en lättnad för många och äntligen ser vi ljuset i tunneln.

Varken myndigheter eller regeringar är vana vid att hantera pandemier. Ingen hade heller kunnat ana hur hårt covid-19 skulle slå mot världen. Löfvens regering har dock lyckats hantera krisen trots de många utmaningar som fanns. Den femstegsplan som regeringen presenterat visar på en tydlig plan för hur människor ska kunna återgå till en mer normal vardag.

I takt med att fler personer vaccineras kommer restriktionerna fasas ut under årets gång och förhoppningsvis kommer det mesta återgå till det normala någon gång under hösten.

Kritiserad strategi

Regeringen har under året som gått haft en god relation till Folkhälsomyndigheten och lyssnat noga på vad experterna har att säga. Man har visat på en gemensam linje där forskningen spelat en stor roll.

Strategin har dock kritiserats av bland andra Annika Linde, den före detta statsepidemiologen. Självklart är det saker som hade kunnat förbättras och det finns viss kritik att rikta, till exempel att det tog lång tid att få igång testerna för covid. Anders Tegnell har förklarat att det berodde på att de 21 regioner Sverige har är självbestämmande och att det kan vara svårt att koordinera. Det finns därmed ingenting som tyder på att en annan regering hade löst situationen bättre.

Stora utmaningar

Systemet man har i ett land kommer påverka vilka åtgärder som är möjliga att införa. Restriktioner och åtgärder behöver anpassas därefter. Problem som finns i ett samhälle finns kvar även under en pandemi. Den underfinansierade äldrevården klarade inte utmaningen. Magdalena Andersson har talat om ökade resurser. Efter pandemin måste det bli verklighet. Riksdagen har tittat på möjligheten att upprusta äldreomsorgen i spåren av pandemin. Förhoppningsvis går detta igenom så vi äntligen kan få en bättre äldreomsorg.

Starkt ledarskap

Under en pandemi gäller det att agera snabbt och försöka skjuta till pengar till de verksamheter som behöver det. Regeringen har visat på starkt ledarskap under en kris som ingen hade förväntat sig. Informationen för medborgare har varit tillgänglig och tonen sympatiserande. Inte nog med det så har åtgärder för sjukvården och företag skyndsamt införts.

Även om vardagen inte direkt kommer kunna återgå till hur den var innan pandemin, så kommer mycket att kunna kännas som normalt igen, lagom till sommaren.