Vi kan inte blunda för kriget i Syrien

Många som flyr från Syrien är barn och de flesta kommer till grannländerna. Här ett flyktingläger i Turkiet.

Fyra miljoner människor.

Hur många är det? Tretton hela Malmö, ungefär.

Det är också antalet personer som nu har flytt över Syriens gränser till andra länder, rapporterade FN:s flyktingorgan UNHCR under gårdagen. Det är mer än en sjättedel av hela landets befolkning.

Syrien har förvandlats till ett helvete. President Bashar ­al-Assads regim har gång på gång visat en grymhet mot civil­befolkningen som fått omvärlden att känna avsky. Som skribent vill man gärna visa hur ­illa det är med hjälp av något tydligt exempel.  Men det finns för många. Bilder av mördade barn som ser ut att sova. Kemiska ­vapen. Död i oändlighet.

Regimens brott och IS

Senast för en dryg månad sen rapporterade inspektörer att de hittat spår av nervgas. Vid sidan av regimens brott mot den ­egna befolkningen så sprider IS skräck. Människorna som lyckas fly tar sig till grannländerna. Två miljoner befinner sig ­­i Turkiet. I Libanon är var ­fjärde ­invånare en syrisk flykting.

Det är till grannländerna som 97 procent av alla från Syrien flyr till, enligt Amnesty. Några få tar sig till västvärlden och det är denna minoritet vår polit­iska diskussion ofta handlar om.

Ett splittrat Europa

Det är 20 år sedan folkmordet i Srebrenica och Europa för­fasas över att det kunde ske. Vi påminner varandra om att aldrig glömma. Samtidigt kan det vara svårt att se hur beslut nu kommer ses i framtiden. Många länder nära oss är skeptiska till att ta emot människor på flykt.

I dag tar Sverige och Tyskland tillsammans emot hälften av ­alla flyktingar som kommer till Europa från Syrien. I Finland har en infekterad debatt rasat kring om landet ska ha en flyktingkvot på 750 eller 1 050 personer per år.

Absurt sett till helheten.

Storbritannien, Danmark, ­Polen har också varit skeptiska. Samtidigt som länder bygger murar med taggtråd kring sig diskuterar EU hur tusentals kvotflyktingar från Syrien ska fördelas mellan medlems­länderna. Det blir svårt när några vägrar ta sitt ansvar. Både som medlemsland och som medmänskligt land.

Något slut på katastrofen i Syrien är inte nära, människor flyr över gränserna från ett helvete. Men till vad? De över­fyllda flyktinglägren i Libanon, Jordanien och Turkiet är inte platser för barn.

Måste hjälpas åt

Starka ekonomier måste hjälpas åt. De länder som har råd måste ta emot fler.

Sverige har redan visat vägen med ett system där alla syriska flyktingar erbjuds permanent uppehållstillstånd. Fler europeiska länder borde följa det ­exemplet.

För vad är egentligen alternativet? Att blunda för katastrofen i Syrien går inte längre.