Släng nidingarna ur bubbelpoolen

Efter polisanmälningar om ofredande i bubbelpoolerna och önskemål från kvinnor så inför nu Eriksdalsbadet i Stockholm separata pooler för kvinnor och män.

– Vi har haft en efterfrågan om detta från framför allt kvinnor. Det har också varit händelser som har skett som har gjort att vi nu delar upp män och kvinnor, säger Sara Franzén Shilwan, enhetschef vid Eriksdalsbadet.

Vad det handlar om? Jo, simhallen på Södermalm i Stockholm har efter klagomål om tafsande och ofredande bestämt sig för att införa separata bubbelpooler för kvinnor och män.

Ja, inte alla bubbelpooler.

Samhällspoolen

Under en period kommer badhuset låta kvinnor bada i en pool och män i en annan pool. I en tredje pool kommer man fortfarande att kunna bada tillsammans.

Hur vi umgås över könsgränserna i badhus - från omklädningsrum, bastu, toalett och hela vägen ned i poolen - har kommit att tjäna som projektionsyta för många samhälleliga förändringar.

I Umeå har kvinnor krävt - och fått rätt - att bada barbröstade i kommunens simhallar och i det förra franska presidentvalet lovade socialisten François Hollande att motarbeta skilda badtider för kvinnor och män på offentliga bad.

Enligt en undersökning som SVT gjorde i somras erbjuder sex av 30 badhus i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå, Luleå, Västerås och Jönköping separata badtider för kvinnor och män.

Orsakerna skiftar. På sina håll är det för att funktionsnedsatta eller kvinnogrupper begärt det. På andra platser är det för att man tror att könsuppdelningen lättare kan locka invandrarkvinnor till badhuset.

"Ett integrationsprojekt"

– Vi har fått väldigt mycket skit. Många är kritiska till att vi ska ha egen badtid. En del tycker det är diskriminerande, men jag ser det som ett integrationsprojekt. Hit kan alla kvinnor komma och träffa andra kvinnor som de inte skulle ha mött annars, sa hemspråksläraren Maha Al Haddad till ST.nu när Alnöbadet i Sundsvall införde särskilda badtider för kvinnor.

Man kan förstås hävda att könssegregation i våra gemensamma miljöer aldrig bör få förekomma, men skilda badtider för kvinnor och män kan fylla en integrerande funktion för exempelvis första generationens invandrarkvinnor. Det menar Elisabeth Strömberg som är ordförande Svenska Badmästareförbundet.

I en debattartikel på SVT Opinion menar Strömberg att försök med skilda badtider på simhallarna i Husby och Tensta lockade kvinnor till poolerna som aldrig varit där tidigare. De vande sig vid vatten, lärde sig simma och efter ett tag hade de funnit trygghet nog att komma med sina barn vid ordinarie öppettider.

Värre är det då med de skändligheter som förekommit i Eriksdalsbadhuset. Att möta sexuella övergrepp med att säga åt gärningsmännen att bada i en bubbelpool bara för män är naivt.

Kortsiktigt borde saken vara relativt lätthanterlig. Tafsare och andra förövare bör polisanmälas, få sitt straff och portas från badhuset.

De har nämligen inte där att göra - oavsett vem som får bada i vilken pool.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.