Zuckerberg agerar som en kommunistdiktator

Angav en 19-åring som gjort abort

Facebooks ägare Meta har lämnat ut privata chattmeddelanden. Det ledde till att en amerikansk 19-åring dömdes för att ha gjort en illegal abort.

Gabita är en ung student på universitet i Bukarest. Året är 1987 och i diktatorn Nicolae Ceacescus Rumänien är det mycket som är farligt. Som att göra abort. Men hur ska hon annars få en framtid när barn utanför äktenskapet är en dödssynd?

I filmen "4 månader, 3 veckor & 2 dagar" från 2007 skildras Gabitas och väninnan Otilias utsatthet när de blir skyldiga till det allra hemskaste. Att fördriva ett foster.

Och vem hade trott – då när järnridån äntligen föll – att samma ofrihet snart skulle råda i världens mest fria land?

Sedan domen Roe vs Wade föll förra sommaren i USA har aborträtten backat i flera amerikanska delstater.

Likheterna med Östblockets järnhandsstyre handlar inte bara om kvinnans begränsade rätt till sin egen kropp nu när republikanska bakåtsträvande politiker fått bestämma.

Lika slående är hur den lilla människans rätt till integritet och frihet mot överheten backar.

Precis som när Gabita och Otilia pratar i kodord för att ingen – vem som helst – ska tjalla om aborten till hemliga polisen, finns det anledning att i dag inte avslöja något på sociala medier för dagens amerikaner.

Ett uppmärksammat rättsfall i Nebraska visar nämligen hur åklagare kunnat använda privata Messenger-konversationer för att sätta dit en ung flicka som precis som Gabita utfört en abort. Den nu 19-åriga kvinnan har redan dömts medan hennes mamma, som hjälpte henne, har åtalats på flera punkter och inväntar nu sin dom.

Dels handlade det om en “olaglig abort”, dels om förseelsen att ha undanhållit ett dödsfall, enligt åklagarna. Sannolikt blir domarna vägledande i hur bevismaterial kan tas fram från tidigare oväntat håll.

För att få underlag i ärendet beordrade domstolen företaget Meta att lämna ut chatten mellan de två åtalade. Där fanns nämligen beskrivningar av hur abortpillren beställdes, samt hur själva aborten planerades.

I september väntas fallet vara avslutat och mamman och dottern blir nu ett varnande exempel på hur privat information på sociala medier kan användas i rättsfall. Under tiden fortsätter auktoritära krafter begränsa kvinnors rättigheter, både i USA och i andra delar av världen.

Var det verkligen så här vi tänkte oss framtiden efter kommunismens fall?

Kanske börjar det bli så länge sedan nu, att vi glömt hur farligt det är när staten och dess myndigheter kontrollerar varje enskild handling som människor utför. Nebraskafallet ställer flera frågor på sin spets - inte bara om hur aborträtten måste försvaras.

Vågar du vara helt ärlig när storebror – jag menar Facebook – ser vartenda inlägg, varenda gillamarkering du ger? Eller är det dags att radera minsta antydan till ungdomssynd i chattar och inlägg?

Vi verkar ha fått en ny angiverikultur på halsen, precis som på gamla goda Öststatstiden.

Följ ämnen i artikeln